Since PH ni suka dengan masakan melayu, ni nak share satu resepi dengan you. Tadi ai gi blog you, tengok ada resepi nak masak kacang bendi ni. So, maybe you can try this recipe too. Resepi ringkas warisan my late mother, exclusive for you tau. Bila ai masak ni, ai akan ingat pada dia. How i miss her, so much....
Fresh lady's finger, cut into 2 or 3. Satu petua supaya tak banyak lendir, basuh dulu baru potong.
Potong bawang, halia, carot, tomato dan cili. Sepatutnya cili besar merah potong melintang, tapi takde dalam esbok, yang ada cili hijau jer, jadilah.
Ikan bilis goreng, dalam bekas kecik tu ialah bawang, bawang putih dan cili kering yang telah diblend. Jangan lupa sedikit garam, gula and vinegar, tapi vinegar pun dah habis juga, so ai ganti dengan cuka epal. PH...takde cuka resepi ni tak menjadi tau. That cuka memberi kelainan rasa pada resepi ni.
Caranya- tumis bahan blend hingga garing, masukkan sedikit gula. Tambah air. Masukkan tomato, halia, carot, bawang dan cili, kacau sehingga agak layu, kemudian masukkan bendi. Tambahkan sedikit air lagi, biar mendidih, masukkan garam dan cuka. Kacau dan tunggu masak. Tutup api dan baru masukkan ikan bilis goreng tadi.
Tada....inilah dia, namanya Acar bendi. PH, you really should try it. You takkan menyesal tau. Hehe.
fav ni.. sedap.. kalau malas ebus je, still blh nyummy
ReplyDeleteHai unni, salam jumaat.
ReplyDeleteDah sarapan;)
Thank you, Ticer Azimah! Terkejut nampak nama PH kat blog list pagi tadi hee..hee.. Terharu PH sebab Ticer Azimah buat entri khas untuk PH (lap airmata jap). PH suka masakan Melayu terutamanya resipi warisan macam ni. Nampak sedap. PH akan masak this weekend. Ticer Azimah boleh jadi ticer masakan pulak, ye? hee..hee..
ReplyDeleteOk, nnt dah masak, update ye, nk tengok hasilnya, hehe
DeleteSebenarnya saya kagum bila ada non malay yg suka/minat resepi melayu ni, so tak salahla share resepi ni dgn you.
wah sedap ek. boleh tray la ni
ReplyDeleteTry jgn tak try. Simple je caranya.
Deletesedap sangattu mkn dgn nasi panas
ReplyDeleteYa kak yon, masak terus makan, hehe.
DeleteAda lg tak NA?
ReplyDeleteDah habis, hihi
Deleteamboi! sampai hati Tin G. Mentang2 saya dh lama tak ke mari, dia ajar PH jer! Kat org lain tak nak ajar?? hihi ^_^
ReplyDeleteKak, saya kan, kalau taknak bendi berlendir...saya potong masa nak masukkan dalam masakan. potong2 terus campak dlm kuali lah kekdahnya. nti saya nk try petua Tin G ni pulak.
Nampak macam senang je nak masak resepi ni. Boleh try jugak nanti :)
ReplyDeletehttp://www.fatindays.com
isshhh, ingatkan nama masakan sayur tu, rupa2nya nama orang.. ok.. nampak lazat nyum nyum nyum
ReplyDeleteLain bonar caro masak eh yo Datin mah..
ReplyDeleteBoleh dicubo nanti..
Tapi tu lah..
Kono poie cari cuka epal lak..
Nanti tak jadi lak 😆
Ko ni tak baco beto2 ni, den kato cuka biasa dah habis, den guno je cuka epal, sebenarnya guna cuka biasa je, jgn salah paham, yg sebenarnya tkde cuka tak jadi, bukan takde cuka epal. Kang jenuh kena pi beli cuka epal lak sbb nak masak resepi ni.
DeleteIshhhh...ko ni tin C, cer baca bebetul.
Betul ke cara masak tu.
ReplyDeleteNanti orng makan asik pergi balik, pergi balik, pergi balik, pergi balik,pergi balik, pergi balik, pergi balik, pergi balik, pergi balik, pergi balik, pergi balik, pergi balik tandas.
Kalo ikut betul2, jadi betul la.
ReplyDelete