Tapi tulah, susah nak dapat tempoyak pure ni. Yang ada tu campuq pisanglah, campuq nasi lah, tak sedap. Tempoyak pure ni arwah mak den dulu buat tempoyak cari durian yang dah taknak makan tu ambik isinya, sisa2 isi yang ada kat biji2 diyan tu campurkan sikit je dengan air, pastu campur gula sikit je dan garam, dah siap simpan dalam molo kaca. Tau tak molo tu pebendanya? Tu yang macam bekas plastik isi kuih raya tu, tapi tutupnya dibuat dari plastik. Tapi la ni mana ada lagi bekas camtu, eh...adalah, tu macam botol kaca mayonis tu,ha..macam tulah molo. Tapi molo besar. Dah isi tempoyak tu dalam molo bahagian atas tu tabur sikit garam kasar. Pastu simpan dalam esbok.
Tapi orang dulu2 buat tempoyak lansung tak campur air. Tempoyaknya tahan lama, setahun pun ok je lagi, tak payah simpan dalam esbok pun, dulu2 mana ada esbok kan.
Sapa tak terliuq tengok gulai ikan tempoyak den dengan goreng kangkung kicap ni memang ada slack lah lidah korang tau. Goreng kangkung ni pun time mylaling takdo je baru kita buat, time dia ada dia tak makan sayur kangkung ni, dia makan sayur brokoli jer, hehe..minggu ni dia ada kursus di Langkawi, den dah oder toester, sian kat den kan, dah lama takde toester, dulu beli yang pop kuar roti tu, anak guna pastu tak simpan, dahtu masuk cicak, eeiii...buang jelah.
Jom kita share menu gulai tempoyak my stail nih. Rugi weh sapo tak cubo.
-Malam ni den guna ikan selar. Tapi kalo dapek ikan selar kuning yang kocik2 tu kan, umang aiii...isinya manis, lagi sodap.
-Pastu, bawang seulas ko, dua ko, taknak lotak pun takpo.
-Cili api, sapo suka podeh, taruklah ikut suka banyak mano.
- Pastu tempoyak, sesenduk duo, blend tempoyak, cili dan bawang. Den tak suka tempoyak tu berketul2 sebab tu den blend jer.
-Daun kesum, garam, gula. Den tambah gula sikit sebab tempoyak beli ni masam bona. Pastu lebur je semua sekali dalam periuk.
- Taraaa...siap.