Kat mana ek? YouTube kot..katanya kalo dah masuk 40-an, jaga makan tu. Nasi pun dua senduk je untuk dua kali makan, bukan dua senduk sekali makan yea, kufkufkuf..aii..batuk plak.
Lebihkan minum air kosong. Makan lebih sayur, lebih buah...blablabla...eh, bukan ke sayur dengan buah pun dah banyak tercemar. Ngeri Wei tengok Kat YouTube, siap rendam dalam pewarna terung dengan bendi. Epal plak bersalut wax. Habisss tu nak makan apa ni???. Jom le berkebun macam WP tu ek. Apa? Malas? Sendi dah longgaq? Tak larat nak mencangkoi??
Dipendekkan cerita, zaman sekarang ni apa yang selamatnya. Kang tak makan lapo, makan plak kang bertoksid, berlemak, berkolestrol...Kan..
Jadi sebelum makan tu, selawat2 dulu, baca2 dulu apa patut macam Bismillah 5 ke, selawat syifa ke, betul tak?
Jadi sebelum makan tu, selawat2 dulu, baca2 dulu apa patut macam Bismillah 5 ke, selawat syifa ke, betul tak?
Ikan goreng, sup sayur..oklah kan..
Tiga jenis sambal, buat bebanyak simpan dalam esbok. Sambal kicap tu mesti ada, kalo habis pandai dah dorang ( anak2 den ler ) menumbuk cili sendiri. Sambal kedondong tu terlebih cili, jadi slow lah sikit mylaling mencedoknya, perutnya tak tahan pedas weh.
Entahlah Kak. Kalau diikutkan sekarang ni semua benda tak boleh makan huhu...tapi it depends on us I guess. Makan bole tapi berpada-pada kot...
ReplyDeleteSambal tu pelaris Kak. Takdo sambal slow je makan nasi he he..
Tulah, zaman skrg ni makanan dah jadi racun, huhu..
DeleteAda sambal baru ada kick gitew
Bagi akak sup sayur dan ikan goreng tu seperti dah masakan rutin Azi .Dah tua ni & berpenyakit tak boleh nak berbagai2 sangat.
ReplyDeleteSayur tanam sendiri memang tak perlu ragu2 nak makan...tapi tu lah malas nk menyangkul tu yg payah nak atasi☺
Wah beranika sambal ya...betul2 orang nogori ni ...
Saya Kak, sup sayur Dan ikan goreng tu senang bole siap cepat, nak masak best sikit, tggu sabtu ahad ke, tapi kadang sabtu ahad pun sempoi juga, almaklum skrg ni barang serba mahal. Nak tercekik2 dibuatnya.
DeleteKak, Saya org teganu kawen dgn org nogori, tu yg pandai menyambal, kalo kt Teganung Kita makan budu. Hehe
Sedap pulak tengok ikan goreng ko tu mak....goreng ikan cicah sambal kicap pun sodap ek!.
ReplyDeleteYelah mak dah umur umur mcm kita ni mmg le kena kurangkan karbo, akulah tu, ko tak pe kurus. Aku sebenarnya okje kurang nasi, tapi lauk aku nak makan jugaklah hihi..
Kan,anak2 den pun suko, goreng ikan mesti ada sambal kicap.
DeleteKo pun takdelah gomok bona, cam aku cakap dulu, ko rangka besar.
Ye lah mak dah berumur ni makan kena jaga, bukan tu je penah baca juga bab bersenam pun jangan yang berat2 apapun buatlah yg sesuai dgn umurkan.saya ni tak lama dah nak jengah 40 thn dlm 3 bln lg ni ha
ReplyDeleteMuda lagi tu mama Yan, tapi dari mudalah kena jaga kesihatan,jaga pemakanan..almaklum usaha ikhtiar Kita sihat utk ibadah, utk jaga ank2, jaga suami ye Tak??
DeleteAssalamualaikum kak, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik..
ReplyDeleteBetul dah tu akak, usia 4 siri ni memang kena jaga makan. Mudah sangat penyakit nak bersarang. Bersenam pun kena buat juga. Semua tu satu usaha untuk jaga kesihatan. Saya sendiri pun dalan malas-malas paksa diri untuk berjogging sekitar taman, kadang-kadang pi gym. Cuma susah sikit nak jaga makan, lazimnya usai kuliah ada je yang ajak makan... nk tolak kang, tak baik tolak rezeki, hehehe... tp tu la kena kawal-kawal juga..
Wsalam ustaz, betullah tu, rezeki jgn ditolak, musuh jgn dicari kan.
DeleteSaya suka sayur tapi dek nak kejar masa pagi2, kadang2 tu tak sempat masak sayur
ReplyDeleteSaya bekal pagi pun tk sempat masak sayur UA, mom lah lebihkan mkn sayur.
DeleteBetul tu
ReplyDeletekebanyakan penyakit yang kita alami berpunca dari pemakanan kita.
Tapi nak kawal tekak ni bukan senang.
Ya setuju,kalo jumpa makanan yg sedap tu, susah sikit nak tolak, huhu.
DeleteBagi saya senang je, saya akan pilih makanan yang berkhasiat. Ada karbohidrat, proten dan serat. Kalau ada bajet lebih, makan buah. Kalau tak de, memadai dengan sayur atau ulam.Alhamdulillah, sekarang dah 44 tahun umur saya. Masih sihat dan bertenaga..hihi
ReplyDeleteAlhamdulillah, sihat tu rezeki, Ada org umur 40-an dah mcm2 penyakit kronik. Bila direzekikan sihat ni, kita bersyukurlah byk2 Kan.
DeleteMmg kena awasi pemakanan menjelang usia 40 tahun Kan. Fuuh Ada sambal.tu mmg menyelerakan masa.makan
ReplyDeleteSambal mmg kena Ada stok, paling senang sambal kicap, mesti Ada..
Deletesepatutnya masa muda dah kena jaga makan, baru tak jadi macam2 bila dah masuk 40 tahun. hehe. cakap kat diri sendiri jgak ni. nak cari makanan yg betul2 fresh memang susah zaman sekarang.
ReplyDeleteAlamak, dah kena sebijik, hehe.
DeleteJaga badan, jaga makan masa muda-muda dulu barulah dah tua tak sakit satu badan. Tapi tekak tengah sedap nak makan disuruh 'berjaga-jaga' memang stresslah anak tekak ^_^
ReplyDeletemakan di rumah lagi terjamin kebersihan dan keselamatannya daripada bahan2 yang membahayakan kesihatan eg minyak masak recycle etc... yupp mmg betul beringat sebelum kena, kalau dah kena penyakit 3 serangkai tu, makanan lazat mana pun hanya mampu pandang sahaja... uwaaa
ReplyDeleteAsalam..kena jaga makan bila dah berumur..apapun nak menuju ke arah itu ..mohon Allah sihatkan kita semua. Aamin
ReplyDeletesambal kedondong..sedapnya...
ReplyDeletejaga pemakanan bukan bila dah tua tapi dari muda...ini pesan orang tua pada saya...yang kadang terabai
ReplyDeletebetul betul betul. sepatutnya dr awal dah kene jaga makan.
ReplyDeletejmput join GA kt sini ye
http://www.raydahalhabsyi.com/2017/11/comeback-giveaway-by-raydah-alhabsyi.html
makan jaga portion. pelbagaikan. jaga juga keperluan air kosong sehari
ReplyDeleteKetahui apa kelebihan vitamin kanak-kanak Shaklee berbanding vitamin kanak-kanak lain di pasaran.
betul kak, sebenarnya masalah kita sebab masa kita kecik lagi gaya pemakanan salah. bukan guna piramid makanan, tapi guna #sukusukuseparuh
ReplyDeleteTerbacalah pulak entri ni. Macam tau tau je masaalah kesihatan saya terkini.
ReplyDeleteSaya kalau makan suka kuah banjir. Nampaknya, kena tukar stail makan.
Tapi bukan senang be...