Den ni kalau malas camane sekalipun tetaplah kena meraih Jannah dari dapur juga. Tak macam orang tu kalau tiba hari maleh eh, buleh yo boli kripap gergasi sama laksa sarang tolo gitew kan. Takpelah joki dia dapek laki poket tebal. Poket laki den nipih yo, anak plak ramai, joki den anak ramai. Alhamdulillah la kan.
Jom, den nak share resepi mudah lagi nih, nak tak? Hehe.
Laki den tak goma makan ayam, so hari2 kono masak ikan, sampai naik poning pusing2 kot tu jugak, ikan asam podeh, ikan sambal, ikan kicap, ikan goreng, ikan baling campak toklaki den suko...kan, jadi malam ni tibalah edisi kesukaan anak2 den plak.
Bahan2 eh.
Ikan selar goreng garing2.
Bawang, halia, cili, bawang putih, lengkuas, sorai- blend...simpan masuk esbok.
Santan kotak- jangan buko dulu. Rempah kari- coppp...jangan keluarkan dulu..ngeh...
Ketumbar, jintan manis, jintan putih, kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih, bunga lawang....ok...boleh simpan dulu...
Sos cili, kicap manis..agak2 jelah,satukan dalam kuali, bukak api perlahan supaya adunan jadi pekat, lepas tu..masukkan ikan goreng tadi.
Tadaa...dah siap.
Hehehe...jangan marah ha..
Aduh mak....tobal taklah tobal na, cukup makan pakai je mak, 3 bulan dah gaji lambek ni. Bini eh tak sodar diri memanjang maleh hihi...tp malas malas den, tghari boli, ptg den masak tau!!!
ReplyDeleteKo ni bukan main keluo kan kari, ketumbar jintan bagai....tp mcm masak sos je aku tengok ikan tu hihi...
Hehe
DeleteSos cili, + kicap manis, senangnya awak masak
ReplyDeleteHehe, senang3x
Deletesedap gak tu nmpak...
ReplyDeleteMmg sedap, bukan nmpk lagi..hehe
DeletePH baca tiga empat kali baru faham, bahan2 yang simpan dulu tu tak relevan hah..hah... Ni macam soalan dalam exam yang ada putar-belit untuk konpiuskan student :D
ReplyDeletePH Tak faham statement dia ke Tak faham Bahasa Negeri Sembilan tu? Hihi..
Deletesamala kak, kitorang pun jenuh dan bosan ikan. balik2 ikan tu je pusing2. takde ikan lain dah ke?
ReplyDeleteIkan lain mahei serupe bedel.
Deletewow sedapnya... asal air tangan emak, sedap sangatttt dah lauk tuh..
ReplyDeleteHihi, air tgn emails sangat.
DeleteAduhai! Sajalah ni nak mengenakan orang. Semua suh simpan dulu. Awat tak kata tak payah keluarkan terus. Ni yang buat konpius jap. Tengok gambar macam goreng dan tabur sos. Tapi boleh pulak semua benda kena simpan dulu....
ReplyDeleteBukan tabur cek oii, tuang sos la., Tabur utk benda kering jer, cam tepung kr, gula ke..
DeleteSaja je nak buat cam kbat gituh, haha.
sos cili + kicap manis masak ikan. boleh try ni. Sedap la tgk pic ikan goreng kat atas kak Nor Azimah. hihi. :)
ReplyDeleteSesuai utk org bujang yg baru nak bljq masak, hihi
Deletesedapnyaaaaa.lama x memasak ni
ReplyDelete