Sebelum masuk esbok tu aku dah lenyek2 isi ubi tu. Resepi tu nak kena ada kelapa, so kelapa aka nyoq asyik lupa je nak beli.
Back to the our recipe..hehheh..dah jadi blog masak2 plok ye. Lantok pilah labu oii..
-Setengah kg ubi kayu..sebelum rebus kopek kulitnya dulu..kikiki..(jangan ikut cam den, tak ghoti tak mau tanya )
-Dah masak, penyek2an isinya.
-Masukkan gula secukup rasa.
-Dua genggam kelapa parut.
-2 ke 3 sudu besar tepung gandum.
Dah siap campurkan semua bahan, kepalkan bulat2. Sediakan tepung goreng macam tepung goreng pisang tu. Den buat camni, tepung gandum secawan campur tepung beras setengah cawan, garam dan kunyit sedikit, campurkan dengan sedikit minyak panas, baru diadun dengan air..siaplah tepung untuk menggoreng dan dah sedialah untuk menggoreng ubi ketuknya..
Tadaaaa..
Comey juga kan, hihi..tak sangka plak anak2 suka, mungkin sebab rasanya yang manis dan lemak berkrim kerana ada campur kelapa, tambah lagi ubi kayu yang isinya melekit2 sikit tu, mabeles untuk minum petang tau deme.
Sedapnya..
ReplyDeleteSaya pernah buat, resepi sendiri, hanya masukkan kelapa parut dan garam secukup rasa tanpa gula, sedap juga.. (selera masing2 ☺)
Betui2x, mcam saya suka ada rasa manis2 sikit..dapat resepi tu dari kawan kt kampung, dia taruk gula, jadi saya pun taruklah gula juga..hihi
ReplyDeleteubi kayu + kelapa parut gula, mmg sedap..lemak manis..
ReplyDeleteFav kuih mak saya ni...
ReplyDeleteMasa kecik2 dulu selalu makan ubi ketuk ni.
ReplyDeleteDulu2 tak goreng, lenyek2 dalam loyang lepas tu potong2 dan ngap aje
Akhirnya nampak juga hasilnya kak :)
ReplyDeletewow..antara faveret kuih saya ni sis, tapi belum pernah buat sendiri.hehe.Thanks kongsi resepi.First time blogwalking sini, n done follow your blog:)
ReplyDeleteWah nnt dah jadi share ye😁
Deletesedap ni kak..tapi biasa beli je..
ReplyDeletemasa kecik kecik dulu makan ubi getuk je.... bila dah tua menu dah lain, ubi getuk dah dah jadi mcm cucur pulak ek....
ReplyDeleteTak kiralah.... rebus dengan kulit ubi ke hape....yg penting isinya boleh makan