Asam Garam Kehidupan: Togey pkp.

Pages

13 Apr 2020

Togey pkp.

Nak pi kedai selalu2 pun susah, so usahalah buat togey sendiri. Senang sangat rupanya, fresh pun fresh.

Banyak je tunjuk kat Youtube, bolehla kita cuba mana yang paling mudah, ye tak..hihi.

-Den guna periuk kukus dengan tuala kecik. 
-Kacang ijo agak2 dalam segenggam, rendam pagi sampai petang.
-Tuala kecik lapik dalam kukus, tabur kacang, tutup bahagian atas dengan tuala yang sebelah lagi, siram.
-Siram 3,4x sehari, jangan buko2 nanti dia merajuk kang, hehe.
-Tutup periuk kukus tu dan simpan di tempat gelap.
-Dalam 2 atau 3 hari bolehla dituai hasilnya.
Tadaaaa..banyak ni bolehla untuk 2 kali masak.

6 comments:

  1. Wah. Tanam taugeh.

    ReplyDelete
  2. Wahh..taugeh fresh yg best..rangup je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah, nohas, cadang nak watulam nasi kerabu tapi, tapi sudahnya goreng buat lauk je

      Delete
  3. wahhh menjadi taugeh nya, tapi kak ana malas sungguh nak buang kepala dia yang ada kulit kacang tu Azimah hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kepala dia yg ijo tu tak byk yg lekat kak Ana, byk yg jatuh sendiri dah, cuma ekoq dia la kena buang, yg tu kena panggil anak2 pakat buang, hihi

      Delete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign