So, dia dah petik dia lah kena mengerjakannya iaituuu..membuang biji roselle supaya dapat direbus untuk dibuat jus dan jem oleh sang isteri dia..
Biji roselle ni pun direbus untuk mendapatkan pectinnya..korang jangan tanyo den pobondo pectin tu, tapi den tengok ket dalam youtube kono buek camtu. Rebus sampai tinggal separuh air rebusan tu. Laie satu, jangan dikomplen dinding belakang tu yo, den baru siap masak sambal tu, takdan laie nak berosihkan, dah siap kang baru lap sumo tu, sonang takdo nak kono lap bebanyak kali.
Ni kelopak roselle direbus sampai layu. Asal penuh piuk ni, dah layu tinggal banyak ni. Dah sudah, kita keluarkan kelopak dia tu, masukkan gula perang. Den nak bagi sukatan tak ghotilah plak sebab takdo penimbang, tak tau berapa kilo entah yang dipetik semalam tu. Tapi kalau ikut resepi yuotube 1:1..sekilo roselle, sekilo gulo. Den guno gulo perang nak bagi sihat sikit.
Pastu nak buat jem, kelopak tadi campur dengan pectin yang kita rebus dari biji tu kan. Agak den ada sekilo kot. Campur dengan 3 biji epal hijau. Takyah bebanyok yo, kang roselle masam, epal masam..kang bertambah2 kemasaman. Pastu tambah sekilo gula perang, tu pun tak cukup manis, den tambah lagi dengan 3 keping gula nisey/nisang. Alahhh..tu yang orang buat inti buah melaka tu, tapi yang ni jenis nipis punya...barulah manis secukup rasa.
Siap untuk dipasarkan..ehehhh..takdo maknonyo lah..den nak bagi kat mak2 budak ngaji den ni jer. Yang dalam botol tu jus eh, yang dalam bekas kecik tu jem eh. Mana yang dapat jus tak dapat jem, mana yang dapat jem tak dapat jus..gitulah ceritanya.
Memang boleh tahan sodap jus roselle ni. Bancuh ngn air sojuk lak tu. Haduihhh...logo anak tokak.
Ada separuh lagi buah roselle kat pokok tu.
Alhamdulillah, dapat berkongsi rezeki berbakti pd tanah..
ReplyDeleteAlhamdulillah..ya betul. Nak bagi sedekah duit pun, duit takdo banyak..hihi
DeleteHaha banyaknya. Boleh jual tapi bagus beri hadiah pada orang lain.
ReplyDeleteJus roselle memang sedap kalau pandai proses jus awal-awal.
Wah pengetahuan baru biji itu boleh buat pectin. Saya tahu apa itu pectin iaitu ejen pemekatan memang selalu digunakan dalam buat jem.
Oh pectin tu ejen pemekat yo. Nak cari dlm google malas la pulak,hihi
DeleteTerbayang bayang pulang air reselle sejuk lalu kat tekak ni
ReplyDeleteSruppppp...ahhh..nikmatnya..haha..
DeleteJEM ROSEL XPERNAH BUAT RAJIN NOR MESTI SEDAP TU
ReplyDeleteYa sedap kak PI, saya sapu kat biskut tawar pun sedap. Rajin sikit jer, hihi
Deletehah..hah...my dinding kat kitchen pun macam tu. Kekadang terlupa nak lap heh..heh... Roselle tu dulu2 time PH kat sekolah dorang panggil Ribena flower. Tapi rasa ia tak sama pun dengan Ribena.
ReplyDeleteHaha..dah nak cepat mmg boleh lupa kan PH.
DeleteYa, memang ribena lagi sedap rasa dia..tapi ribena mahal..hihi
macam sedap je jem ni..shida xpernah rasa lg ^_^
ReplyDeleteHai shida, salam kenal😊
DeleteSedap shida, sapu kat biskut pun ok.
yeke..menariknya..pandai azimah buat jadi jem dan jus :)
DeleteJem kena cari rotilah.
ReplyDeleteAda biskut pun ok wak.
DeleteTerlihat sedap.
ReplyDeleteMeski saya belum pernah melihat langsung seperti apa Biji roselle.
Mungkin Him belum jumpa lagi ditanam di sana, apakata Him aja menanamnya sendiri, boleh jadi satu perusahaan betul nngak
Deletengaaaa sedapnya! terasa2 di tekak!
ReplyDeleteBeli ribena syaz, lebih kurang tulah rasanya
Deletewah..pandainya
ReplyDeleteSikit2 je cikgu,youtube jadi rujukan, hihi
Deletekak ana pun tengah menuai roselle sejak dua menjak ni tengah lebat berbuah ,musim kut ye :)
ReplyDeleteKak ana buat apa dgn roselle tu? Lps ni saya nak try buat sos pulak, mana tau kot sedap kan
DeleteRoselle yg selalu dibuat utk sirap air tu kan kak. wah, first time tgk buah roselle fresh dijadikan jem atau jus. nice info kak. huhu.
ReplyDeleteYa GV, itulah dianya, suami akk tanam menjadi2 buahnya. Akk baru try buat sos pulak, nnt akk update.
ReplyDeleteSedap ni. hari hari ulang minum jus roselle. sapu roti dengan jem roselle.
ReplyDeletemari gabung bersama kami di Aj0QQ*co
ReplyDeleteBONUS CASHBACK 0.3% setiap senin
BONUS REFERAL 20% seumur hidup.