Padanlah cepat siap. Daun je yang disiang. Alahai Nadhrah Hanani. Terpaksalah tunjukkan cara nak amik batang yang lembut tu. Bebudak ni daun je yang dimakan, tu yang tak diambil batangnya tu.
Bayam merah ni bagus untuk tambah darah katanya. Rebus je pun sodap. Potong-potong bawang merah, bawang putih, ikan bilis, halia sikit untuk buang angin, tuang air, tunggu mendidih, masukkan bayam. Siap.
Hihi... alahai anak. Itu dikatakan kena belajar lagi Azi
ReplyDeleteSama aje dgn yg kat rumah kakak ni dulu pun sama juga. Bila dah selalu nanti lama-lama tahu.
Hehe tak pe lah kak.. Baru belajar tu. Esok lusa dah tau batang yang boleh di ambil untuk masak.. Teringat reen masa baru belajar potong sayur bayam. Gini juga ragam reen 😀
ReplyDeleteheh..heh...budak2. Takpe, nanti ticer Azimah ajar dia untuk siang batang lembut sekali. PH pun suka makan bayam. Buat sup sedap.
ReplyDeleteAssalamualaikum kak, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik.
ReplyDeleteBanyak perkara yang anak-anak perlu belajar dalam kehidupan. Pada siang bayam pun mugkin ada ibrah yang boleh diambil. Apa pun itulah proses kematangan.
Anak saya si Haikal suka sangat bayam masak tumis air..kadang-kadang diratah begitu tanpa nasi...
biasala ...itu la anak dara baru meningkat remaja.. sabar la uollss
ReplyDeleteAnak akak yang dah remaja pun masih perlu diajar bila bab siang sayur ni.
ReplyDeleteSayur bayam buat masak tumis pun ok juga....sedap.
Hehehe...patut amik daun je, rupanya batang tak makan ye..
ReplyDeleteSedap sayur bayam buat tumis air
alya suka bayam merah...tapi suka kuah je..sayur nye xmau makan..hehe kalau dpt juah n ikan goreng
ReplyDelete.cukup dah untuknya...
Hahaha memang kena ajar dorang ni Tin Mah..
ReplyDeleteKalau tak gitu lah ghuper nya..
Anak CH pun suka bayam merah ni..
Oklah tu buat permulaan ....senanglah ko mak lepas ni boleh landing atas sofa sambil silang kaki hihi
ReplyDeleteBtgnye yg sedap kenyal2 gitu, kami sekeluarga kureng sikit ngan bayam merah sbbnye nanti kuahnye akan wrna merah..bayam hijau mmg febret...;-)
ReplyDelete