Sebelum masuk esbok tu aku dah lenyek2 isi ubi tu. Resepi tu nak kena ada kelapa, so kelapa aka nyoq asyik lupa je nak beli.
Back to the our recipe..hehheh..dah jadi blog masak2 plok ye. Lantok pilah labu oii..
-Setengah kg ubi kayu..sebelum rebus kopek kulitnya dulu..kikiki..(jangan ikut cam den, tak ghoti tak mau tanya )
-Dah masak, penyek2an isinya.
-Masukkan gula secukup rasa.
-Dua genggam kelapa parut.
-2 ke 3 sudu besar tepung gandum.
Dah siap campurkan semua bahan, kepalkan bulat2. Sediakan tepung goreng macam tepung goreng pisang tu. Den buat camni, tepung gandum secawan campur tepung beras setengah cawan, garam dan kunyit sedikit, campurkan dengan sedikit minyak panas, baru diadun dengan air..siaplah tepung untuk menggoreng dan dah sedialah untuk menggoreng ubi ketuknya..
Tadaaaa..
Comey juga kan, hihi..tak sangka plak anak2 suka, mungkin sebab rasanya yang manis dan lemak berkrim kerana ada campur kelapa, tambah lagi ubi kayu yang isinya melekit2 sikit tu, mabeles untuk minum petang tau deme.