Jumpa karipap king kong kat rumah mama yan ( aryanazra ), ni meh lawan ngan karipap gergasi, satu biji makan kenyang sampai tengahari..
Kulitnya:
Tepung gandum.
Margerin.
Garam.
Air.
Yis segera / mauripan.
Caranya: Gaulkan margerin dengan tepung hingga rata, masukkan garam, mauripan dan tuangkan air sikit demi sikit, uli sampai doh tak melekat di tangan. Biarkan kembang. Ni bahan-bahan pandai-pandailah agak banyak mana. Cam saya buat sesuku je dari sekilo gandum tu, mauripan tu tak perlu banyak sangat.
Inti.;
Kentang..potong dadu.
Kobis...potong halus.
Bawang besar potong dadu.
Bawang putih diketuk.
Serbuk kari.
Isi ayam potong halus.
Garam, gula secukup rasa.
Caranya: Tumis bawang putih, masukkan isi ayam, bawang besar, kentang, serbuk kari, campur sikit air dan masak hingga kentang empuk. Kemudian masukkan sayur kubis, kalo nak tambah sayur lain cam daun bawang ke, capsicum ke, karet ke bagi lagi meriah, ikutlah kreativiti korang, last.. perisakan dengan garam dan gula.
Haa, nilah rupanya karipap gergasi den. Ni buat sarapan dan bekal en.somi dan anak-anak. Rupo eh buruk lah ket, tapi raso eh, in shaa Allah..
Ermmm...kot esok lusa berenti keje bolelah den buat bisnis kipap gergasi nih, mano tau rezeki den kan, joki orang menego ni kalau rajin, in shaa Allah kan.
Oh... kakak tak pernah letak mauripan utk buat doh karipap
ReplyDeleteLain kali kakak cuba cara Azi ni:)
Hi hi, tu kalo buat karipap gergasi je, kalo karipap biasa tu tk letak pun
DeleteHi hi, tu kalo buat karipap gergasi je, kalo karipap biasa tu tk letak pun
DeleteHi hi tu utk buat karipap gergasi je, kalo karipap biasa tk letak pun
ReplyDeletebesarnya karipap gergasi makan separuh dh kenyang kan nor.
ReplyDeleteMmg kenyang kak PI, buatlah, puas hati buat sendiri, mkn sendiri
DeleteNi tengah sawan karipap ke hape ni hihi.... Dari hari tu nampaknya asyik buat karipap jer. Kenapa kena buh Mauripan mak....bukan kalau kulit karipap tak payah ke?...
ReplyDeleteAah ek, baru perasan, ye kot, tgh sawan karipap ha ha.
DeleteTu aku nk bagi jagi gergasi, kalo karipap biasa tu tkde letak pun.
amboi melawan tu dengan karipap king kong kite nampaknya hahaha, sedap nampaknya tu, boleh tu kalau nak buat meniaga mesti laku tu
ReplyDeleteHa ha king kong lawan gergasi sape menang mama yan? Kat area tmn kitorang ni grup muslimatnya gigih nega mcm2 siap bole devery lagi, kalolah ada moto...
DeleteHa ha king kong lawan gergasi sape menang mama yan? Kat area tmn kitorang ni grup muslimatnya gigih nega mcm2 siap bole devery lagi, kalolah ada moto...
DeleteBetul buat meniaga frozen ramai kawan yang suka membuat pembelian ni hee, tu la belum pernah letak mauripan, tu tuk donut den :))
ReplyDeleteTkdelah terfikir nk buat frozen, tapi bole je kan, ermmm...itu melibatkan perancangan rapi tuh, ha ha..
DeleteLetak mauripan sbb nk bg jadi gergasi la Fair.
Tkdelah terfikir nk buat frozen, tapi bole je kan, ermmm...itu melibatkan perancangan rapi tuh, ha ha..
DeleteLetak mauripan sbb nk bg jadi gergasi la Fair.
Dah gergasi plkkkkk dhhhh...tgulh nti knor buat lagi gergasi..haha..😂😂😂
ReplyDeleteHa ha..agak2 bole jadi viral tak?
DeleteHa ha..agak2 bole jadi viral tak?
Deletetokey karipap le gayanya kawan kita..
ReplyDeletepssttttttttttt: kita dah pos, maaf, bukan readymade, 'xdea sokmo', hi3
silap lak.. bukan homemade..
DeleteHi hi, kesian UA, dlm sibuk pun nk juga tepati janji, salute!
DeleteHi hi, kesian UA, dlm sibuk pun nk juga tepati janji, salute!
Delete