Nak bagi link susah guna phone ni. Tapi korang boleh le stalk2 kt blog mak Okje tu, sebab den pun cilok resepi dia, cuma tak podeh mano, sebab orang Terengganu tak reti makan pedas.
Resepinya mudah, ..bawang, bawang putih, cili merah, cili padi, ikan bilis, tomato, belacan, blend kasar kan mak. Pastu lebur je dalam kuali, tumis sampai macam gajah naik minyak, hehheh...pastu perisakan dengan garam, asam, gula. Tapi den derhako sikit mak, sikit je takpe kan, den perah limau kasturi, umangg aiii..
Tak sodar dah bertambah 3 Kali.
Sedap mak oii..lawan plak dengan lauk asam podeh yang tak berapa nak podeh juga..
Ulam plak dengan buah kedondong ni, lazis jiddan, enak banget. Kedondong yang tak berenti berbuah ni, bila dah banyak offer kat grup muslimat taman, petik habis2 bagi je kat dorang.
Air limau kasturi tu rasanya lagi ummph...
ReplyDeleteKan, tambah perisa dan wangi.
ReplyDeleteGambar dia tu....haih..meleleh...sodap aih...
ReplyDeleteMenjilat jari Nini, tak cayo cer try, hihi.
ReplyDeleteAkak tengah buat sambal lebur ni Azi tapi takde pulak stok tomato...ermm apa yang ada je lah ...janji lebur semua.Ok juga perah kan limau tu mesti lagi terangkat.
ReplyDeletesedap kak. huhu
ReplyDeletesaya panggil ni sambal tomato je hehehe..biasa juga buat sebab sedap.
ReplyDeletemendung2 gini dengan mood masak pon suam2..sesuai sgt idea lebur2 ni...wah!kedondong, teringat jeruk pakAli,suka kedondong dia, syok gigit2 jumpa bijik berbulu..eh :D
ReplyDeleteTergoda aih tengok sambal lebur tu Ticer :)
ReplyDeleteTak tau pulak buah kedondong tu boleh buat ulam. Tau buat cicah garam belacan @ kuah rojak je.
Tergoda aih tengok sambal lebur tu Ticer :)
ReplyDeleteTak tau pulak buah kedondong tu boleh buat ulam. Tau buat cicah garam belacan @ kuah rojak je.
Makan dengan ubi rebus pun sodap ni.
ReplyDelete