Asam Garam Kehidupan: Rojak awesome bonda tercinta.

Nuffnang

Pages

9 Jan 2019

Rojak awesome bonda tercinta.

Arwah ma suka betul buat rojak ni. Rasanya tak sesusah rojak2 kat tempat lain. Biasa ma guna betik muda. Boleh juga makan dengan timun atau buah sentul. Tau tak buah sentul? Korang googlelah sendiri ek.

Kalau guna betik muda, kena cincang2 atau parut. Lepas tu rendam dengan kapur makan sirih tu supaya jadi rangup.

Kalau guna timun just potong2 jelah terus siram kuahnya.

Kalau guna buah sentul, kena perap semalaman dalam esbok dulu, baru sedap makan.
Ni rojak timun. Tapi kalau makan dengan timun kuahnya kena pekat betul, macam sambal, sebab timun kan berair. 
Nak cuba tak? Cuma memang manislah, well..teganu kita kan., manis ger orangnya juge lah..wehehe.
Ok.. Ini ramuannya:
Ikan selayang/kembung..panggang diambil isinya. Kalau nak buat banyak, banyaklah ikannya.
Ikan kering cencaru ke atau yang sepatutnya, jangan guna ikan masin bulu ayam atau ikan masin sepat sudahlah yek, tak sesuai gitew. Dipanggang juga, isinya ditumbuk2.
Keropok goreng, pecah2 kan untuk taburan.
Cili kering, nak pedas gunalah banyak, blend.
Cuka makan secukup rasa.
Gula kabung atau gula melaka.
Garam secukup rasa.
Air secukupnya.

Camane nak masak?
Cili kering, cuka, garam, gula kabung campurkan dengan air dan dimasak sehingga pekat. Dah pekat barulah dicampurkan isi ikan dan isi ikan kering. Sejukkan dan bolehla dituang ke atas buah betik muda, taburkan pecahan keropok, ready to serve. 

Selamat mencuba.

9 comments:

  1. Yes! Rojak betik, dah lama tak makan. Best makan dengan keropok :)

    ReplyDelete
  2. Opsss..cili kering blend..

    Ya, rojak betik yg awesome, rugi sape tak cuba.

    ReplyDelete
  3. sedap nampaknya ya, tapi memang tak makanlah saya ni kak sebab guna ikan hehehe..hari tu member teganu ada bawa ke ofis, rasa sikit je terus tak boleh nak makan sebab saya bukan penggemar ikan hehehe

    ReplyDelete
  4. rojak style ganu ni.
    sedap nyaaa :)

    ReplyDelete
  5. Alorrr NA saya tak rajin nak mencuba, jangan lupa buat dan pos ke sini ya..

    ReplyDelete
  6. Air tangan ibu ni sedap..

    ReplyDelete
  7. Ohhh gitu style rojak Terenggau rupanya. Campur ikan ek.... maklumlah kan Terengganu kan banyak ikan hihi.....
    Hokey.... buah sentol mmg aku tak perasan. Lagi tak perasan kalau nak makan pun kena peram wei.... Aku kan jenis tak menyabo kikiki

    ReplyDelete
  8. Asslamualaikum kak, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik
    Biasa makan rojak buah campur-campur. Betik muda, timun, nenas, mangga juga isi sengkuang.
    tapi buah sentul tu lama dah tak jumpa. Banyak pokok yang dah kena tebang. Zaman budak-budak dulu, makan macam tu je, kadang-kadang makan dengan kicap...

    ReplyDelete
  9. kalo rojak Penang ada cekodok tu.. tak suka walaupun duduk Penang hahaha.. tapi suka timun hehe..

    ReplyDelete

Baju Muslimah

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign