Bila dibuat campuran sayur macam macam ni, anak2 cukup suka..walaupun dorang tak suka makan sayur. Ni saya buat campuran kobis, karet, daun bawang, daun sup, kentang dan ikan bilis. Nak ganti udang basah atau udang kering pun boleh.
Lepas tu kita bancuh dengan campuran tepung beras dan tepung gandum sama banyak. Tepung beras akan buatkan cekodok kita jadi rangup. Jangan lupa secubit garam dan sedikit kunyit bagi lagi comey.
Sebelum korang tegur kuali saya yang cantik tu, baiklah saya ngaku dulu, tu kuali umurnya dah 24 tahun tau, dan tu tando den rajin masak, wakaka..
Okeh..masa menggoreng cekodok tu kita leperkan sikit dengan sudu supaya senang masak, dan jadi lebih rangup bila buat camni.
Esok cuti.
Cuti sempena menyambut awal Muharram.
Selamat menyambut awal Muharram kepada semua teman2 kesayangan alamayaku..semoga tahun baru hijrah 1442 ini lebih bermakna buat kita semua.
Ingat cekodok pisang.
ReplyDeleteSaya pun ada kuali macam Kan Nor Azimah. Hehe. Masa saya kecil ada kali itu.
Sodapnya..mkn begitu saja pun ok..cicah dgn cili sos pun best ni..
ReplyDeleteSalam Maal Hijrah 1442..
Wak pun suka cekodok gini.
ReplyDeleteBiasanya buat sarapan, bole habis sepinggan.
Sedapnya.. cicah sos cili.. nyummy!!!
ReplyDeleteHehe btw, Selamat Menyambut Awal Muharram.. semoga di tahun baru ini kita menjadi lebih baik dari yang sebelumnya...
Merbelesnya cekodok nie.
ReplyDeleteCekodok camni memang mantap.. Cicah pulak dengan kari, asam pedas atau masak lomak belen semalam. Lagi terangkat
ReplyDeleteSedapnya..nyum nyums!
ReplyDeletetengok pun dah sedap...kalau makan pasti abis licin!
ReplyDeleteSelamat tahun baharu Azi. Ni la cara terbaik nak paksa diri makan sayur hehehe
ReplyDelete