Ni CH punya pasal la, teringat-ingat nak mencicip lauk lemak putih pucuk belalai gajah campur labu kuning. Hewhew..nak cuba, tapi asyik lupa je nak beli labu. Tunggu la sampai shopping barang dapur hujung minggu barulah dapat beli labu. Pucuk belalai gajah petik je kat kebun belakang rumah, mylaling yang tanam.
Pucuk belàlai gajah, daun limau purut, kedondong, hasil usaha mylaling berkebun di belakang rumah.
Den suko guna lada hitam kalau masak lemak putih camni, anak-anak tak makan sayurnya, kuah habis, labu tinggal tergolek-golek,.eh..dah potong kiub apalak tergolek^^
Jus kedondong asam boi. Malangnya anak-anak tak pandang sebab bau kedondong yang kuat.
Ada lagi baki buah kedondong tu, nak cuba buat pajeri kedondong plak. Resepinya kita tanya pakcik gugel lah kan, sebab idok penah sekali seumur hidup pun jumpa makan apatah lagi pajeri kedondong ni. Kot sodap sok bulan poso den nak buek bisnes juai depan romah, hihi.
Jaga kesihatan makan buah2an memang sihat..
ReplyDeleteTak pernah pulak masak pucuk belalai gajah ni.
ReplyDeleteBoleh cuba try nanti.
waw jus kedondong!!!
ReplyDeleteThis pucuk belalai gajah, PH tak pernah jumpa. But buah kedondong, sangat kenal dan suka. Makan dalam rojak buah dan jus pun PH suka. Untung lah ticer, your laling rajin berkebun.
ReplyDeleteSamalah dgn saya NA. Lemak putih wajib letak lada hitam, resepi pantai timur kot...
ReplyDeletePsssttttt: katanya mengidam, ada apa2 ke???
DeleteChoiii, mana ada! Ngidam nk makan sbb nmpk sedap je CH masak tu,huhu
ReplyDeleteHahaha. Baru nak tanya macamana buat pajeri kedondong. Pajeri nenas tu taulah sebab favourite sepanjang masa. Pajeri kedondong? Nanti KaG dah buat, jangan lupa up gambar dan resepi. Nak tengok ajelah, nak buat tidak jugalah. I is sibuk berangan ^_^
ReplyDeletesodapnya jus kedondong assam boi.. T_T
ReplyDelete