Korang pernah buat tak cekodok labu ni, alahaiii very the easy sangat2weyh.
-Labu buat kulit direbus. Kalau susah nak buang kulit tu rebus jer sekali ngan kulit pastu baru buang kulitnya.
-Gula secukup rasa, sedikit soda bikarbonat dan sedikit sodium bikarbonat ye.
-Tepung gandum faiza.
-Pastu bancuhla buat macam bancuh cekodok pisang tu dan gorenglah macam goreng cekodok pisang tu juga, hehe.
-Sedia untuk dimakan panas2, sedappp.
Labu ni boleh gak buat pengat, buat lepat, buat bingka, buat buah melaka...cuma antara rajin dengan tak aje.
Ha, tengok ni..gebu je, bolehla buat stok menu untuk bulan puasa nanti kan.
Pernak makan cekodok labu. Rasa lemak.
ReplyDeleteTerima kasih bagi tips suruh rebus dengan kulit. Memang susah nak buang kulit.
Pernah makan, manis & lembut..buat goreng mcm pisang pun ada, pernah beli tempura labu di aeon..
ReplyDeleteWow buat tempura pun boleh ek, grand ni.
Deletepertama kali jumpa tempura labu..not bad, sedap jg..
DeleteSelain boleh dibuat cekodok, buat kuih koci pun sedap
ReplyDeleteBeraneka menu dari labu, antara rajin dan tak berapa nak rajin.. 😇😇😇
ReplyDeletemesti sedap ni gebu2 nampak kan :)
ReplyDeleteSalah satu malas beli labu tulah dia nak kopek hihi...ohh rebus dengan kulit dia sekali ek mak....Good idea.... pi kedai nanti nak cari labu jugaklah
ReplyDeleteokay nanti nak try. Selalu beli labu buat sayur masak lemak putih tu je tahu. hihi
ReplyDelete