Asam Garam Kehidupan: - "I want to touch a dog" -Budak-budak ni pun tahu hukum!!!

Nuffnang

Pages

21 Oct 2014

- "I want to touch a dog" -Budak-budak ni pun tahu hukum!!!

Pasal kempen pegang anjing semalam, budak-budak ni pun kecoh. Sampai je kat KAFA, nampak je muka saya diorang terus bising-bising, macam-macam pandangan diorang..

" Diorang tu bodoh, dah jelas anjing tu haram"
" kenape jakim biar?"
" mak saya kata kalau sengaja pegang haram"
" Kalau saya orang bagi duit pun saya takkan pegang"
" Hei, apala diorang yang pegang tu, nama je islam, buat malu je."

Ni komen budak-budak yang berumur bawah 12 tahun, belum matang pun, yang dok asyik kena marah sebab banyak main dari belajar, yang solatnya lebih banyak ngelat dari betul, tapi nampaknya mereka lebih faham hukum, lebih tahu dari orang yang mengaku 'cerdik' tu...
saya sedang ajar mengaji si kakak comel ni, yang kat meja tu
masih kecoh dengan isu anjing, saya pasang telinga dengar,
jelas diorang tak puas hati, masing-masing dok lontarkan
pandangan bernas.

5 comments:

  1. orang ni makin bijak..makin bukan2 dia buat..

    ReplyDelete
  2. orang sekarang bajet open minded, tu lah pasal

    ReplyDelete
  3. Makin Moden dunia Makin Kurang Bijak Pula Manusianya......

    ReplyDelete
  4. lebat bulunya, comel, skit pun tk de rasa nk suka-suka sentuh..
    semuanya perempuan yg pgg, siap ajr anak2 lgi...
    tersebar luas, gmbr2 tu.. aib bertmbh aib lgi...

    open minded sgt kerrrr..

    ReplyDelete
  5. assalam Mar Mansor, Sal, kak eye-nee dan knor, terimakasih atas kunjungan dan komen.

    cuba perati anjing-anjing terbiar kotor, busuk, berkudis, tak makan yang di tepi jalan tu, ada tak yang sanggup nak pegang, atau sekurang-kurangnya bagi makan, itu yang sepatutnya dibuat, kasihani yang terbiar, cedera dilanggar kereta semua tu, ni yang comel dan cantik tu yang nak dikempen suruh pegang.

    Entah apalah agenda tersembunyi pihak penganjur tu, yang kita ni, nama je islam, ada akal yang sempurna, tapi tak tau nak letakkan batas dan sempadan dalam bertindak...entah mana diletakkan otak!

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign