Asam Garam Kehidupan: September 2019

Nuffnang

Pages

19 Sept 2019

Otw balik yang mencabo kesabaran.

Hari ni den semangat sikit nak sambung cito sebab den ada follower baru yang ke 198..uhuk,uhuk..haha..orang dah ribu riban , awak 200 pun susah nak capai..tapi tak kesahlah..sebab den berblog pun bukan serius mana, just suka2, ada masa, ada rajin, ada mood baru update, apa ada hal kan.

Okeh kita sambung..oh lupa plak nak bagitau pagi sabtu tu tiba2 hujan lebat kat pekan kulim tu, wah..rasa teruja tengok hujan sebab sekian lama hujan tak turun kan dek bahana jerebu ni.

So macam dlm entri sebelum ni, kami kena bertolak balik tak dan cari peknga lawan gulai ikan temenung tu..tapi dapatlah singgah di kedai jeruk Pak Ali di Seberang Prai.
Macam2 ada kat sini rupanya bukan jeruk aje, ada kerepek2, kuah rojak, bahulu, t shirt muslimah tapi main dia ofkoslah jeruk pak Ali, belilah sikit jeruk sebab anak2 den tak minat jeruk.
Dah puas perabeh duit kat jeruk pak ali, kita sambung jalan. Kami dah jamak qasar kat masjid pekan kulim tu, so tak risaulah nak jalan tu. Penat agaknya si baby anak adik ipar tu nak tiduq pun tak berapa nak lena, jadi asyik menangis je dia. Kesian nengoknya.

Sampai kat rnr Tapah Perak..ha..kat sinilah dah mula cerito tak seronok tu. Kita tak biasa kat rnr tu, nak cari surau bukan main jauh, tandas pun jauh. Orang pun ramai yelah cuti kan, ramai orang berjalan.. Penuh orang kat surau, kena tunggu turn nak solat.. Dah solat, perut plak lapar, cari ensomi ntah mana tah, den tunggu kat gerai lain, dia pi gerai lain, pendek kata habis masa pusing2 je..tapi akhirnya jumpalah, dah makan. Selesai..oh tak selesai rupanya, sampai kat bas, perut dah menunjukkan tanda2 meragam, tapi bolehla tahan lagi, minta turun semula, driver tak kasi turun, tapi disebabkan ada yang belum naik ke bas, akhirnya dapat turun juga. Turunlah 3 orang, den, anak den dgn sorang anak sedara. Tetiba makteh pun turun masa kami dah selesai di tandas tu diminta plak tunggu, dia keluar tak nampak kami duduk di kerusi luar tandas tu, dia terus ke bas. Yang kami menunggu manalah makteh tak keluar2 nih..nasib baik ensomi turun cari kami..aduiii..habis masa kat situ. Driver bas dah bengang. Laju kemain dia bawak bas, dalam hati den tak putus2 mengucap ni, takut weyh kalo jadi apa2, buatnya terbalik bas tu kan sebab memang laju sungguh.

Tengah laju tu, orang lain pun dah lena, agak den dalam pukul 10 malam kot, si Umar Zikri plak nak t..b...k.. Aduii...mula2 tu boleh tahan lagi katanya, tapi akhirnya tak tahan dah, ensomi terpaksa juga minta driver berenti kat mana2 stesen minyak. Agak dalam setengah jam jugaklah dia drive laju2 akhirnya jumpa stesen minyak kat mana ntah rak perasan den, ingatkan umar zikri je yang nak turun, rupanya 4,5 orang juga yang turun..agak2nya masing2 perut meragam makan macam2 tambah perisa dengan jeruk pak ali plak..

Akhirnya sampai juga kat masjid besi, putra jaya dalam pukul 11.30 macam tu..ingat dah tamat citer, tapi ada lagi rupanya, si kakak nadhrah plak tak tahan2 nak membuang..kenalah cepat2 beredar sampai tak sempat nak salam2 dah, tapi sempatlah nampak sorang anak sedara tu kena tinggal dengan suaminya, sisuami tak perasan bini belum masuk dalam kereta dia dah jalan entah sampai mana agaknya, nampaklah si anak sedara tak keruan tepon sisuami suruh patah balik, hihi..

Tulah kan..kalau berjalan jauh, ramai2 plak tu..memang akan jadi macam2 cerita..
Ensomi kita sedang memilih2 jeruk pilihan hatinya..pilih bah pilih..bukan senang nak jumpa.

18 Sept 2019

Trip antor pengantin ke Kedah.

Ada dalam 40 oranglah yang ikut, mak2, ayah2, anak2, baby pun ada sorang, anak adik ipar baru dalam 6 bulan kot. Kami naik bas kat masjid Besi, Putra Jaya sebab boleh simpan kereta kat basement tu. Bertolak jumaat malam sabtu 14/9/2019.

Perjalanan pergi  takdelah apa2 sangat sebab jalan malam kan, so tiduq jelah. Sampai2 di satu masjid kat pekan Kulim tu. Solat subuh kat situ. Dalam hati dah simpan hajat nak cari peknga...

Sabtu 14/4/2019.

Alhamdulillah pihak keluarga lelaki ada sediakan homestay yang selesa. Dapatlah rehat, mandi2, tukar baju, siapkan muka sebelum bertolak ke rumah pengantin pada pukul 12pm.

Tapi best lah sambutan keluarga belah Kedah ni, siap ada kumpulan kompang lagi. Jadi dapatlah berarak bersama pengantin bersama paluan kompang gitew. Meriah, siap ada sound effect bunyi helikopter konon2 pengantin naik helikopter hehe.

Dan yang paling best,...lauk diorang, memang sedap sebab dorang rewang masak sesama kariah taman tu. Tapi takdo gambar sobab perut dah lapar semuo tak ingat dah. Kami diraikan di meja khas nasi lauk berhidang. Dah makan nasi dijamu plak dengan kuih muih, laksa kedah, bubur pulut hitam, bubur gandum, roti jala, cucuq udang, semua dihantar ke meja..mana nak dapat weyh, kenyang sungguh hari tu.

Dah kenyang, dah bergambar2, dah bersalam2 dengan keluarga belah lelaki kami tak boleh lengah nak bertolak balik sebab driver bas tu ada trip lain pulak keesokannya. Kami minta nak cari peknga pun tak dapat, uhuk uhuk..kempunan tau.

Kami bertolak dalam pukul 2 petang camtu. Dalam perjalanan balik ni baru ada story lain. Tapi nantilah ek, kalau2 den terajin nak update.
Kali ni pengantin pakai baju pepel plak.

9 Sept 2019

Pengantin berpurdah.

Selamat sudah sorang anak sedara sebelah suami, akad nikah dan bersanding pada malam sabtu, kendurinya pada siang sabtu 7/9/2019.
Jauh berkenalannya masa masing2 belajar di Mesir, balik Malaysia lansung bertunang bulan 6 lepas raya baru ni, 3 bulan ikat terus kawen. Muda lagi ni, baru 23 masing2. Dah jodoh, muda pun mudalah.

Minggu depan, sabtu nak gi rombongan mengantar pengantin ke Kedah pula. Tak sabo dah den ni, nak pi jalan2 ke Kedah nun, dah lama tak jalan ke Kedah, entah bila last pergi pun tak ingat dah..dah sampai Kedah bolehla cari peknga cicah kari ikan kembung..hihi, tak pernah rasa lagi peknga ni., teringin gak nak rasa.
Pakai purdah tak nampaklah mekapnya. Sok2 anak den kawen takyahla mekap2 nih, bukan murah2 upah mekap..lagipun ngeri juga dengo ustazah kata..suami jadi dayus hari pertama kawen dah biarkan isteri tu mekap cantik2 pastu semua orang tengok, yang bukan muhrim pun tengok...

5 Sept 2019

Boikot.

Wah tajuk berat nih..haha..kita santai2 ikut cara den yo.
Sebona eh, den tak berapa suka guna perkataan boikot nih. Rasa macam ada sensitiviti kat situ, pada den la. Tak taulah pada orang lain. Sebab bila benda sensitif ni dimainkan di tengah masyarakat, dia boleh menyebabkan cuaca corah bertukar kelabu asap betul tak apa den cakap nih?

Pada den la lebih sodap kita kato an..kempen...kempen beli/guna barangan keluaran muslim...ha, kan lebih sodap telinga yang mendengar.  Tapi den memang dari dulu lagi memang cari produk buatan muslim dulu, contoh minyak masak, tepung, cili/tomoto/tiram sos, kicap, garam...selagi ada produk keluaran muslim, den akan dulukan..tapi ada certain produk macam sardin tin tu, den beli sardin keluaran ayam brand sebab sardin lain tu gatal, sebab den ni resdung kan, belacan tak boleh makan, jadi sardin ayam brand je yang ok tak gatal. Macam biskut kan, nak cari produk bumiputera memang takde kat pasaraya, kalo ada pun mungkin kat pasaraya yang jauh dari tempat tinggal den, so den belilah biskut keluaran munchi ke, julie ke..selagi ada tanda halal den beli dengan yakin. Sebab den yakin nak dapatkan halal jakim tu bukan mudah, banyak proses dorang kena buat. Kalo korang nak tau pasal proses halal jakim ni susah tak susahnya silalah dengar ceramah ustazah Asma Harun, dia ni pernah kerja di bahagian sijil halal ni.

Lagi satu, den tak sukolah bila suasana camni, jadi hangat je cuaca..suasana harmoni dah jadi kurang harmoni. Memanglah den pun tak suko bila ada pihak yang macam, alahhh..korang taukan..tapi sebenarnya kita ada cara yang lebih tepat dalam membangunkan ekonomi islam ni, sekaligus kita dapat menjaga kemaslahatan ummah. Den tak pandai nak cerita panjang sebab den bukan pakar. Den rasa cara yang dipelopori oleh jemaah Al Arqam atau sekarang GISB holding adalah sangat tepat. Mereka bertindak tanpa kecoh, mereka membangunkan ekonomi, pendidikan, hiburan, pertanian dan banyak lagi yang sepatutnya dibangunkan dalam masyarakat islam. Tanpa bising2, tanpa kecoh2, tapi dah berjaya berkembang ke merata dunia...
Mereka ada ekonomi sendiri, klinik kesihatan, wisma bersalin, pasaraya, kafe..semuanya berasaskan ekonomi tanpa riba, terbaru mereka nak buka kafe di Moscow pula, sebelum ni mereka dah buat ekspo barangan halal di Bosnia. 

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign