Asam Garam Kehidupan: November 2019

Nuffnang

Pages

27 Nov 2019

Jadi gak akhirnya ubi ketuk aku.

Dah seminggu aku peram dalam esbok. Ubi kayu yang aku rebus dengan kulit tu, isinya ok je, cuma ada warna coklat2 sikit, tak kisahla sebab aku yang nak makan, kalau anak2 nak tumpang makan pun boleh aje, almaklum kuih2 macam ni kadang2 budak2 tak suka kan.
Sebelum masuk esbok tu aku dah lenyek2 isi ubi tu. Resepi tu nak kena ada kelapa, so kelapa aka nyoq asyik lupa je nak beli.

Back to the our recipe..hehheh..dah jadi blog masak2 plok ye. Lantok pilah labu oii..

-Setengah kg ubi kayu..sebelum rebus kopek kulitnya dulu..kikiki..(jangan ikut cam den, tak ghoti tak mau tanya )
-Dah masak, penyek2an isinya.
-Masukkan gula secukup rasa.
-Dua genggam kelapa parut.
-2 ke 3 sudu besar tepung gandum.

Dah siap campurkan semua bahan, kepalkan bulat2. Sediakan tepung goreng macam tepung goreng pisang tu. Den buat camni, tepung gandum secawan campur tepung beras setengah cawan, garam dan kunyit sedikit, campurkan dengan sedikit minyak panas, baru diadun dengan air..siaplah tepung untuk menggoreng dan dah sedialah untuk menggoreng ubi ketuknya..

Tadaaaa..
Comey juga kan, hihi..tak sangka plak anak2 suka, mungkin sebab rasanya yang manis dan lemak berkrim kerana ada campur kelapa, tambah lagi ubi kayu yang isinya melekit2 sikit tu, mabeles untuk minum petang tau deme.

25 Nov 2019

Gulai masam.

Salam isnin. Salam cuti sekolah. Salam musim hujan, hihi...
Hari ni jom den nak share satu resepi yang sangat2 simple tapi, den jamin sodapppp.  Ni lauk kampung sangat2, even den pun dah lupo pasal lauk ni, teringat balik sebab terjumpa balik dengan kawan2 lama kampung dalam group wassp. Antara kawan2 tu ada sorang kawan yang sangat rapat masa sekolah rendah dulu, terpisah sekian lama, lost contact, tapi Alhamdulillah di zaman teknologi sekarang ni, yang jauh jadi dekat, yang hilang dapat dicari gitew. In shaa Allah den akan kisahkan pasal sahabat den ni di lain entri ye.

Ok, back to our resepi, bahan2nya.
Ubi kayu seketul.
Ubi keledek manis seketul.
Putik jagung 5 ketul.
Terung kampung 5 biji.
Ikan bilis (nak sedap taruklah banyak)
Cili api merah.( nak pedas taruklah ikut mana kemampuan anda menahan pedas )
Serbuk kunyit.
Asam keping.
Garam.
Sedikit serbuk perasa (kalo suka)

Semua bahan dipotong sewajarnya. Ikan bilis buang perut, jangan tumbuk, nanti just lebur  je dalam periuk, cili kenalah tumbuk. Dah siap semua bahan masukkan dalam periuk, masukkan air..ok..hidupkan kompor anda..hahaha..sejak bila aku jadi indon nih, ok..tutup periuk tu biar cepat empuk semua bahan.

Tadaaaaa...
Seyes sedakkkk wey..kalah tomyam. Ubi kayu dia, ya Allah dengan melekit2 isinya, keledek yang sweet2 tu bercampur2 dengan rasa2 masam...ya Allah...cubalah kome, tak rugi. Den jamin sedap. Den dah laaaaaama tak makan lauk ni, semalam den masak ni, berhirup2 kuahnya, nasi sikit je, tapi kenyang sampai ke petang sebab bantai sayur tu sorang2, ensuamiku cuma amik isi jagung dengan kuah,anak2 amik kuah je..hihii..ensuami ku itu tak pernah rasa lagi lauk ni, jadi tak kena lagilah kot dengan tekaknya, anak2 plak jenis tak suka sayur. Jadi semua tu..denlah tukang perabihnya. Sekian,hihi..

22 Nov 2019

Last day sekolah for 2019, uhuk uhuk..

Sedar tak sedar dah habis sesi setahun persekolahan yek. Cuti lebih kurang sebulan lebih maka bermulalah pula sesi baru 2020๐Ÿ˜ฒ๐Ÿ˜ฒ๐Ÿ˜ฒ..nape? Terkezut?? Tak perasan hari ni last day sekolah bagi 2019??  Maka bermulalah juga sesi mengira2 duit di poket dan di akaun berapakah yang tinggal selepas pokai akibat membeli serba serbi kelengkapan persekolahan untuk tahun depan.

Itu belum masuk bajet nak balik kampung sempena cuti panjang, belum lagi kisah anak2 nak pi jenjalan bercuti sana-sini sinun, adoiiiii...pokai, berlubang poket makpak.  Bagi makpak yang takde bajet besar macam kami lakibini cukuplah bawak balik kampung sari, dua..kat kampung den Terengganu tu macam2 ado, nang masjid terapunglah, nang pulau warisanlah, nang jembatan angkatlah..pendek kato pueh hati lah kalo balik ke sanun, tu belum citor pasal kopok leko, nasi dagang, pulut lepa, sata..eh macam2lah.. Sapo pernah sampai mesti tau keistimewaan dan ke-best-an berada di Terengganu, hihi..
Dengan bangganya dia simpan anugerah semalam di sini. Kesian abang Iman..kata dia, dia je takde medal dalam rak ni, abang kakak, Ibi, baby semua ada..nak wat camane..abang Iman takde kebolehan dalam pelajaran, tapi in shaa Allah tetap ada kelebihan lain..

Ermmm tak taulah dapat ke idok Umar Zikri jadi pengawas, temuduga yang sepatutnya pada hari rabu, cikgu temuduga tak masuk kelas katanya. Rupa2nya temuduga tu dibuat semalam hari khamis, dia pulak tak pergi sekolah. Semalam kami lakibini ada hal di luar kawasan seharian, dia ada anugerah kat sekolah agama pukul 2 petang, van sekolah pulak datang lebih awal dari biasa. Jadi kalo dia pergi sekolah kebangsaan lambat pulak nak ke sekolah agama..so terpaksa korbankan satu..


Tapi mak eh ni memang rasa terkilan.


20 Nov 2019

Boleh ke ko jadi pengawas nak oiii?

Baru dipilih temuduga pengawas untuk tahun depan. Harap2lah ko berjaya jawab temuduga tu ye nak..Umar Zikri, si bongsu ambe umur 10 tahun tu. Tapi kat rumah perangainya masihla sangat kebudak2an. Tak taulah macamane di sekolah.

Sempatlah maknye nih google cari soalan temuduga pengawas tu dan berlagak jadi penemuduga, hihi..yelah, nak juga tengok dia bergaya dengan baju biru pengawas berlengan panjang kan, ๐Ÿ˜..
Mudah2an dia berjaya, mana tau kan nanti bila dah jadi pengawas tu bolehla dia lebih berdisiplin kan?
Ni dia budaknya. Hari tu balik dari kidzania punya penat nak berjalan pun kononnya tak larat, merayap ke meja makan๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

18 Nov 2019

Aku rebus ubi kayu dengan kulit2 sekali.

Sebab apa? Sebab dah laaaaaaama sangat tak rebus ubi kayu. Tiba2 teringin nak makan ubi ketuk dan tiba2 ku rasa teringinn hendak cuba buat sendiri...wakakak...tiba2 terikut rentak lagu teringin penyanyi Shima tu, eh lagu tu bestt woo, masa zaman remaja2 sekolah menengah dulu, sukalah juga layan lagu jiwang2 gitew..tapi bila dah meningkat dewasa, akal pun dah matang, kita tukar tune..minat nasyid2 pulak sampailah ler ni lebih2 lagi lagu2 arab yang mendayu2 tu, walaupun den tak faham maksud, tapi suka sangat dengar..eh...haha..dari ubi kayu melalut ke nasyid arab ek..adoiii...dari dalam solat ko melalut sampailah citer ubi kayu pun ko melalut ek..hehe.

Tulah tu, masa nak rebus tu terpikir gak, kopek kulit ke tak kopek, kopek tak kopek,kopek tak kopek...last2 tak kopek..
Bila memandai2 sendiri tak cuba google2 dulu, tak tanya kengkawan dulu, bukan ape..nanti takut juga orang kata .."aiiii, dah tetuo pun tak ghoti2 lagi nak rebuih ubi.."
Habis isinya jadi kuning.

7 Nov 2019

Muhammad Hilman dan SPM.

Adiknya selesai pt3. Sekarang si abangnya pula sedang bergelut dengan exam papernya..SPM yok. Si abang ni, ibu tak letakkan harapan besar dalam pelajaran..yelah antara anak2 mesti ada kekurangan yang Allah beri, nak kata takde usaha, ibu tengok adalah juga, nak kata malas tak lah sampai ponteng sekolah pun, gigih ikut kelas tambahan, sanggup kumpul duit untuk pergi seminar SPM, ya..ibu faham, dan ibu tak terkilan..ibu tau pasti ada jalan untuk Iman, sudah Allah atur rezeki dan jalan hidup untuk Iman.
Ibu bangga sebab Muhammad Hilman rajin ke surau berjamaah, semoga Iman jadi anak muda yang hatinya sentiasa diikat dengan masjid,ibu bangga Iman tak mberontak pun walau ibu abah tak belikan phone macam ibubapa lain belikan utk anak2 mereka, ibu berbesar hati kerana Muhammad Hilman sangat mudah diminta tolong, ibu sangat bersyukur bila dengar cerita kakak Nadhrah, dalam bas sekolah ada kawan Iman yang suruh Iman cuba hisab vape, Iman boleh jawab..takpelah, aku tak mainlah benda2 macam tu...terus ibu panjatkan doa supaya Allah terus pelihara hati Iman dari melakukan maksiat, jauhkan Iman dari anasir2 jahat. 

Ya Allah..sesungguhnya mereka adalah amanahMu kepadaku, sedang Engkau tau aku hanyalah hambaMu yang lemah, maka bantulah aku, berilah aku kekuatan yang berterusan untuk terus mendidik mereka hingga ke hujung nyawaku..

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign