Asam Garam Kehidupan: March 2018

Nuffnang

Pages

27 Mar 2018

Koleksi lauk bila suami out station.

Bila enlaling takde di rumah,  out station le,  macam hari ni,  mood nak masak tu merudumla,  untung2 buat nasi goreng je,  tak pun goreng tolo tuang kicap,  haha.. Win sangat kan,  tak pun beli nasi goreng kampung kat kedai makan depan taman nun,  tak pun buat megi goreng.. Cukupla untuk alas perut.

Tulah,  kalo wak warisan petani ada koleksi bento,  saya pun ada tau.. Koleksi lauk malas masak namanya,  jadilah kan. 
Ni ikan kembung masak kicap.  Ada nanas beli tak berapa manis,  dah 2,3 hari bertapa dalam esbok,  so.. Kita humban sekali dengan kentang,  tomato.. Sedap weyh nanas masak ikan kicap.  Pastu ada satu hari masak kari ikan,  taruk nanas, pun sodap.  Ada satu kali masuk nanas dalam gulai ayam cili padi,  uishhh.. Sedap juga.  Tak caye.. Cer try. 
Ni laksam beli,  rm3. 50 je sepinggan dadang tu,  beli kat dalam taman ni je.. Jual dalam grup wasap.  #rekomensedap. 
Hari ni punya,  selar kuning goreng masak kicap juga,  campur kentang,  nanas ilek,  lawan ulam pegaga. Alhamdulillah.. 

25 Mar 2018

Boleh check bacaan Quran kita.

Salam 7 Rejab.

Selamat menjalani ibadah puasa sempena bulan Rejab.  Alhamdulillah, saya petik sikit kata2 ustaz Zulramli M Ghazali dalam usrah nurani di radio Ikim, bulan rejab dan syaaban ni ibarat kita menjalani latihan sebelum betul2 masuk gelanggang sebenar di bulan Ramadhan.. Yang mana ibarat orang nak berlawan bola sepak,  yang lebih lama tu adalah menjalani latihan,  sedangkan masuk perlawanan tu hanya sehari sahaja.  Nak menang tentulah kena ikut latihan tu lebih lama,  betul tak?

Jom nak share link untuk kita check bacaan Al Quran kita, yelah.. Dah tentu kita nak perbanyakkan membaca Al quran betul tak.  Saya suka link ni sebab ada antara permulaan ayat tu tidak diberikan baris, dah confuse camane nak baca... Tapi bila dapat link ni,  saya boleh buka je.. Dengar qari2 handalan tu baca,  jadi dapatlah tau cara bacaan yang betul. Contohnya ayat ni.. dari surah  ص ayat ke 32..اركض برجلك permulaan ayat iaitu di huruf alif tu takde baris. Saya kalau jumpa situasi macam ni memang kurang tahu nak baca macamana.  Alhamdulillah dapat link ni,  senang boleh check sendiri.
http://www.quran4iphone.com/MenuPhotosEN.html#.
Semoga bermanfaat untuk semua.

20 Mar 2018

Grab vs Uber 🚗vs🚐

Iyah,  iyahhh..

Tulah susahnya orang penakut nak drive cam den ni.  Lesen dok renew saban tahun,  drivenya tak jugak.  

Dulu boleh tumpang van sekolah uncle rajan,tumpang tapi bayolah weyh,  bukan free2,  tapi sudahnya dia tak mau dah tumpangkan den. Meraba2lah nak balik rumah.  Tunggu toklaki jawabnya kul 6 baru sampai rumah.  Sudahnya naik grab. 
Awal2 naik tu,  tambangnya ok lagi.  Bukannya jauh pun,  kalau jalan kaki ada lah lebih kurang 2km,  tapi tak sanggupla plak nak balik jalan kaki,  habih terbako kulit muka oii.  Masa tu bulan puasa tahun lepas,  tiap hari memanglah nak balik awal nak kejar masak kan,  jadi senang hati je bayar grab rm3 je masa tu.

Lepas habis puasa,  tambangnya mula naik jadi rm4,  tapi rasa boleh lagi.  Pastu naik lagi,  tapi selalu dapat promo tu,  promo ni,  contoh masa sukan sea baru ni,  tebus harga promo,  kadang jadi tambang tu rm1,  kadang rm2,  ohhh.. Masih senang hati lagi.
Tapi semenjak dua menjak ni, alah sejak petrol tak menentu turun naik ni, tambangnya naik rm6 tak turun2,  kalau peak hour jadi rm7, tak boleh tahan weyh.  Jadi jom try UBER plak.  So kita install UBER,  pilih nak bayar cash je sebab apa tau,  tambangnya lebih murah dari grab. Untuk jarak yang sama dari tadika ke rumah lebih murah  rm1. 50 dari grab weiii,  kalo grab rm6,  uber baru rm4. 45 rupanya. So kita dah berubah hatilah kiranya kepada yang lebih memahami,  hihi...

So kiranya grab dah hilang seorang penyokong.. Tulah... Nape caj mahal,  bukannya jauh pun. Tapi Alhamdulillah start bulan 4 nanti den dah dapat satu kereta,  eh... Jangan salah faham,  bukan beli kereta,  tapi dapat tumpang naik satu kereta yang hantar budak sekolah,  kira bayar bulanan tambangnya.  Janganlah tanya tak nak beli kereta sendiri ke,  den akan jawab taknak,  tak mampu,  huhu..
Ni bukanlah den naik grab ke,  uber ke.. Ni kete toklaki den.  Saja nak tunjuk sorang ayah bawak anak naik motor,  elok dia pakai helmet,  yang anaknya dahla duduk belakang,  tak pakai pun topi keledernya.. 

18 Mar 2018

Dah masuk bulan Rejab dah.

30 rabiul akhir... 59 hari... Road to Ramadhan...

Semoga kita semua direzekikan untuk bersama2 lagi di dalam bulan Ramadhan tahun ini.  Ya Allah tak sabarnya...
Harap2 teman semua udoh habis mengganti puasa tahun lepas ye.  Jangan lengah2 dah,  tinggal 59 hari lagi nak menjelang bulan puasa, kang tak pasal2 kena bayar fidyah pulak kang.

Sebut pasal ganti puasa,  korang buat camane? 

Kalo saya, dulu saya suka puasa terus dalam bulan syawal tu,  tapi niat puasa ganti lah. Tapi yang ada saya baca tu, in shaa Allah dapat juga fadhilat puasa 6 tu sebab kita buat dalam bulan syawal.  Lepas habis 6 hari tu kalo syawal masih ada saya sambung plak puasa isnin khamis. Saya suka ganti puasa awal2 sebab kalo tunggu2 takut dah jadi berat nak buat.  Lepas habis syawal pun saya buat puasa isnin khamis niat ganti puasa juga sampailah masuk bulan Ramadhan seterusnya.  Pada saya biar ganti lebih mana tau kan,  puasa2 kita yang tak berapa complete tu harap2nya boleh juga tampung.

Ha.. Itu cara sayalah.

Jom sama2 kita baca doa ni sepanjang rejab dan  syaaban.
بسم الله الرحمان الرحيم
اللهم بارك لنا فى رجب وشعبان, وبلغنا  رمضان.

Ya  Allah ya Tuhanku,  berkatilah kami pada bulan Rajab dan syaaban, dan sampaikan ( hidupkan)  kami sehingga ke  bulan Ramadhan.

Hadis riwayat Baihaqi.

14 Mar 2018

Baby shower vs aqiqah.

26 jamadil akhir... 64 hari road to ramadhan... In shaa Allah.

Korang,  setuju tak kalau saya kata kita2 ni lebih seronok ikut apa yang nampak seronok dibuat oleh masyarakat Barat berbanding apa yang dianjurkan oleh Rasulullah  saw... 

Mohon jangan kecam,  huhu...

Memang le takde salahnya nak buat baby shower tu,  nak gembirakan hati ibu dengan hadiah2 dalam majlis yang meriah kan.  Tapi biarlah majlis tu berjalan dalam suasana syariat, tidak ada pembaziran,  lebih indah disulami dengan selawat atau bacaan ayat2 suci Al Quran..

Dan selepas bayi selamat dilahirkan lebih afdhal kita buat pula majlis aqiqahnya,  sebab itulah sebenarnya yang dianjurkan oleh Rasulullah. Tapi tulah... Tak glamour kot,  jadi tak seronok nak buat....
Haa...meriah sangat kan,  penuh glamour,  dah makin menular dalam masyarakat Malaysia.. 
Apakata kita buat juga apa yang dianjurkan oleh Rasulullah saw,  itu yang lebih afdhal. 

13 Mar 2018

Hari2 kami mengumpat.

25 jamadil akhir.... 65 hari... Road to Ramadhan... In shaa Allah. 

Tulah... Tiba2 terfikir camane ek,  berdosa tak kami bercerita hal2 budak2 ni.  

Ada yang macam tu,  yang macam ni,  yang malas menulis,  yang kaki mengadu,  yang slow sangat otaknya,  pendek kata macam2 lah.  Hari2 plak tu.  Bila berkumpul sesama kami masing2 akan bukak cerita hal anak murid dalam kelas hari ni,  atau semalam apa yang terjadi waktu petang, cikgu2 ngadap saya mengadu hal.
Huhu... Camane ek?  Dosa tak?
Ada yang comey macam muka artis korea,  ada yang muka blurr je bila kena marah,  kena panggil ke,  ada yang kaki mengacau,  tengok kopiah kawan elok terletak atas kepala,  saja je dikuis supaya jatuh... 
Yang pompuan plak kaki ngadu,  orang ni taknak kawan dia,  orang tu usik kaler dia,  buku dia... Hrmmmm... mana ticer tak pening sampai termengumpat korang. 
Cuma yang best bebudak ni dendam tak lama,  kejab je gaduh,  kita suruh salam, lepas salam elok semula bergurau senda. 

8 Mar 2018

Sebab tu la kena balut..

Allah perintahkan tutup aurat, tentulah bersebab...
Sebab tulah ticer suruh balut bukunya... Tengok... Yang berbalut still ok,  yang tak balut tu dah jadi cam belacan dah... 
Menumpang kekiutan si montel2 ni.. 
Muka ticer hilang sudah.... 

6 Mar 2018

Panjang akal anak2 ni.

Ruang kelas agak sempit, jadi bila nak susun meja tu kenalah rapat2.  Apa yang saya buat,  saya biasakan dorang menolong apa yang dorang boleh tolong,  bak kata pepatah ajar ringan tulang.

Bila time nak tutup kelas tu,  memang keadaan tu manjang kelam kabut,  yang girl dah sibuk galas beg nak pergi kelas sebelah sebab kat situ aktiviti solat dorang,  jadi cepat je dorang nak kemas kerusi.  Boys pulak kerusi tak sempat kemas dah sibuk nak tolak meja ke tepi,  sebab nak kosongkan ruang juga untuk solat. 

Tengahari tadi selasa 6/3 dalam kelam kabut nak susun kerusi tu,  sorang boy ni namanya ammar qhaliff panjat meja,  apalagi tinggilah suara ticer ni, kenalah buat eksyen terlebih marah kan. Tapi rupanya panjang akal dia.. Tak dapat panjat meja,  dia pakat dengan sorang lagi boy,  dia tunggu sebelah sana,  sementara tu kawannya hulurkan kerusi untuk disusun.

Jadi kenalah ticer tunjuk lebih eksyen terlajak suka dan gembira kan.  Tapi memang tak sangka juga,  budak2 ni dah terlajak pandai berfikir camane nak selesaikan masalah.  Pada korang mungkin takde apa spesel pun kan,  tapi bagi den itu suatu yang membanggakan tau.
Takdelah saya biarkan dorang susun sendiri pun,  berat meja tu,  kalo jatuh naiya weyh. 

4 Mar 2018

Orang tua memang tak suka duduk dengan anak2 kan?

Hari ni (ahad 4/3) ikut suami balik rumah mak mentua di Rembau.  Eh,  dah masuk bulan 3 ek,  bersamaan bulan Rabiul akhir dah,  dah nak masuk Rejab,  Syaaban, pastu bulan yang sangat dinanti2 kan,  bulan rahmat bulan berkat. Rembau panas berdenting weyh. Masa sampai tadi dalam pukul 11.30 pagi camtu,  ada orang tengah betulkan atap bocor. Mak mentua melawak.. Katanya dah dua minggu takyah boli ikan do,  padan memukat dalam belidi yo.  Paham tak belidi tu?  Baldi maksudnya.  Ceritanya kalo hari hujan,  kena tadah baldi tengah rumah atap bocor,  kalo tak tadah basah satu rumah jenuh plak nak membolo ( mengelap maksudnya), bukan bolo antu do.

Kebetulan balik tu pun sebab ada jemputan kenduri kawen anak kawan sekolah en. Laling den tu.  Den ni kalo pi makan kenduri barulah seronok sikit nak ikut balik rembau tu. Kalo takdo apo2 den takdolah minat bona nak balik,  hihi... Biasalah balik rumah mentua kan. Lainlah kalo balik rumah mak sendiri.
Eh,  takdolah macam tu sangat.  Balik rumah mak mentua kan nak kena jaga aurat,  kalo ada adik ipar,  abang ipar bertudunglah sepanjang masa.  Dahla Rembau panas berdenting.  Tapi petang tadi turun hujan lebat plak,  Alhamdulillah sempat siap atap rumah mak mentua den tu,  kalo tak dengan den sekali memukat ikan dalam belidi...

Eh.. Macam lari dari tajuk je.

Macam ni,  mak mentua tu umurnya dah 80 lebih dah,  tapi Alhamdulillah masih sihat,  sakit2 biasa tu adalah.  Adatlah.  Tapi bila time tak sihat tu kenalah dia ikut duduk rumah kakak ipar kat Nilai atau adik ipar kat Sendayan.  Adik dan kakak ipar ni balu, so sebenarnya anytime mak mentua boleh duduk dengan dorang. Masalahnya tulah,  seboleh2nya dia nak duduk rumah dia sendiri.  Kecuali kalo dah tak larat sangat baru dia nak ikut. 

Agaknya tak bebas macam kat rumah sendiri.  Kat rumah sendiri boleh memukat  ikan,  eh.. Basuh baju dengan berus tangan...
Dia suka menanam2 bunga, suka masak sendiri.  Lauknya simple sangat,  kadang ditumbuknya ikan bilis, cili,  bawang makan dengan nasi panas dah memadai. 

Tulah kan,  orang tua ni,  walaupun rumah anak sendiri tu semua kemudahan ada,  tak perlu susah2 masak basuh baju pun.  Tapi tetap tak seronok bagi dia.  Arwah ma saya dulu pun macam tu,  kalo datang rumah den,  sari dua dah panas buntut nak balik rumah sendiri.

Dekat2 dengan rumah mak mentua tu ada dua orang tua baya2 dia,  pun duduk sendiri.  Tak nak ikut anak. 

Usia tua kan... Semuanya dah serba tak seronok. Silap makan jadi sakit,  tidur pun dah tak lena,  badan dah lemah, tenaga dah banyak berkurang... Nikmat hidup Allah tarik sedikit demi sedikit,  peringatan supaya kita bersedia kembali kepadaNya.
Esok2 ibu dah tua,  kalo ibu tak betah duduk ngan korang,  korang jenguklah ibu selalu ek. 

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign