Asam Garam Kehidupan: KNor, kzakie, kak noor pun tak tau ni..

Nuffnang

Pages

3 Jun 2015

KNor, kzakie, kak noor pun tak tau ni..

Haa...nilah lauk yang dah diiktiraf sebagai salah satu warisan nasional Malaysia tau...gulai rom namanya. Hanya boleh dijumpai di negeri Pahang, tu pun belah-belah ulu je.
Gulai rom..rom tu nak tau buat daripada apa? Buah getah!
Ha! Buah getah? Boleh makan ke, tak mabuk ke? Akak sure DZ tak berani makan!
Biji getah tu kena pecahkan, amik isinya, keringkan bawah cahaya matahari yang betul-betul panas, dua tiga hari jugalah. Pas kering betul-betul tumbuk sampai hancur macam kacang tanah nak buat kuah kacang tu. Pastu simpan dalam bekas kaca..orang pahang panggil molo. Ala..macam bekas plastik isi kuih raya tu. Mesti kena simpan dalam molo. Bila nak masak ambik segenggam, dua ramas kuat-kuat sampai keluar minyak. Minyak tu kalau tak buang nanti gulai jadi pahit.

Okkeee...nak masaknya kena tambah apa? Senang sesangat..pucuk paku, ikan sungai( kalau takde ikan bilis pun boleh, ikan sungai tu macam anak lampam ke, anak tereboi ke, tak tau ekk?), cili api, nak sedap lagi kalo ada terung manggoi( cer perati dalam gambar tu, yang bulat kecik-kecik tu, tulah terung manggoi, Ooo..terung pipit kan), nak tambah sedap lagi kalo ada ubi keledek, ermmm...tu aje...tak perlu nak bawang, halia, serai bagai..haa..cili api tumbuk, hancurkan rom tu, tambah air, masukkan jelah semua yang lain tu. Jerang jelah atas api, tunggu mendidih...siappp. Jangan lupa garam..takdo garam masak apo pun tak jadi kan..
Ni kalo sheila rosli tau ni mau dia cari saya masuk rancangan ketuk-ketuk Ramadhan ni, menangih ambe nok balik ulu pahang sane cari asam rom ni, mane ada kat tengah Key ell nih!
Tapi yang sadisnya saya pun dah tak berapa pandai nak makan lauk ni. Dulu masa kecik- kecik duduk kat ulu pahang tu bolehla gak makan, sekarang tekak dah takleh terima dah, eksyen dah jadi orang key ell lah tu...
Ni saya share gambar dari gruop wassap Cucu Tokki Salleh, lauk ni ada masa family gath 31/5 yang lepas.
Ermmm....rezeki Allah tu bermacam-macam kan, jom kita pakat-pakat bersyukur yea.

10 comments:

  1. Ha ah mmg tk pernah mkn n msk..
    Tpi pernah tengok dlm majalah 3..lma dh..
    Sukar btul msknya..silap hri bulan bleh KO..hihi
    Nmpk mcm sdppppp tu..

    Unik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ha ha.....bole KO yea...la knor, nak membuat asam rom tu je yg susah sikit prosesnya, dah jadi asam rom tu nak masaknya sonang dah, tinggal cecampak je,

      Delete
  2. Kita nk save image boleh...nk bg tau kt anak2 key ell ni

    ReplyDelete
  3. Dulu arwah wan pernah cerita, arwah pernah makan buah getah tu tapi tak pernah walau sekali arwah buatkan untuk cucu2nya.. Saya suka kumpul buah getah buat main je.. macam2 boleh buat dengan buah getah tu.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa...kan, nmpknya ada org lain tau buah getah bole makan.

      Delete
  4. Pernah merasa tapi nampak gaya bukan taste saya, maklumlah bukan Pahang jati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ermmm...saya pun dah takleh pegi, sikit2 je bolelah.
      Btw..UA lama menyepi...

      Delete
  5. Mmg tak pernah makan...Sedap ke NA? Rasa apa ek?....Mcm leceh jer buatnya tu. Ada ke kena pecah kilit, hancurkan, jemur peram.....hish malas ar nak buat. Dasar pemalas hihi....

    Apa lagi hashtag Shiela Rusly ler.....ada rezeki dpt masuk TV terbitan Jinggo Production hihi

    ReplyDelete
  6. gulau rom guna buah getah? mmg pertama kali dgr dalam hidup

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign