Asam Garam Kehidupan: Kojo hujung tahun.

Nuffnang

Pages

11 Aug 2016

Kojo hujung tahun.

Masya Allah, ngantuk. Rasa nak amik cuti je hari ni. Malas bona nak pi kojo raso eh. Tapi tak boleh cuti, dah nak hujung tahun camni banyak betul nak kono buek, nak kono pikir, den ni cikgu tadika merangkap penyelia tapi gaji eh satu jo, cam den punyo tadika lak kan. Boss datang sesekali yo. Takpolah. Sib baik den kojo separuh hari yo, kalo tak harus separoh mati lotih eh ngadap bebudak kek tadika tu.

Dah nak hujung tahun ni nak kena pikir pasal konvo lah plak. Haaa, jangan tak tau, bebudak tadika pun grade gak tau. Nak buat persediaan untuk persembahan dorang. Den ni nak mintak jaso baik kengkawan la kan, mana tau korang ada brilliant idea camano gayo eh nak buat persembahan, lakunan, nyenyanyi tu dah biaso bona, cer bagi idea yang ajaib ket.

Bukan nak pikir pasal persembahan je. Den kono bersedia fizikal dan mental sebab parents dah mulo datang riki2, survey cari tadika untuk anak-anak dorang. Bulan puasa baru ni boss ada masukkan iklan tadika kitorang ni kek tv Al Hijrah. Tak tau la kengkawan ada perasan ke tak sobab iklan tu selalu siar time nak buko lah, time orang terawih la. Ado gambar anak den Umar Zikri dalam iklan tu, elok bona gayo eh semayang dhuha kek masjid Putra Putrajaya tu. Tu yang ramai lak parent datang menanyo-nanyo tu.

Sompek yo laie up entri sesubuh ni kan. Entri merapu cenggini anytime boleh tulis, kalo yang ilmiah tu sari dua gak nak nyusun ayat, nyusun tatabahaso eh. Lagipun tadi den nyaris nak menyungkur kek sejadah lopeh subuh, kalo tak merapu cenggini.
Umar Zikri dalam iklan tadika den kek tv Al hijrah.
Selesai sukaneka, nak kono pikir pasal persembahan hujung tahun lak. Pastu nak kena buat persediaan kemasukan bebudak baru plak. Bersedialah kekebalan mental nak ngadap bebudak nangis sebab baru baru sekolah.

21 comments:

  1. Hihihi orang nogori yo kak.. 😘 Reen suka dengar loghat nogori.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, salah..akk org teganung, suami org nogori

      Delete
  2. Itulah untung kan jadi cikgu ni. Banyak ganjaran dapat sebagai bekalan di sana kelak. Buat persembahan ni kalau bebudak apa pun menarik aje Azi. Walau atas pentas tu kaku atau tersilap tetap yg menonton senyum memanjang:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul juga kan, tapi kalo boleh nak buat yg terbest

      Delete
  3. SEKEJAP JE DH NAK HUJUNG TAHUN YA NOR SEMUA PERSIAPAN MESTI DIFIKIR DARI AWAL...WAH MESTI FEMES TASKA NOR N JADI REBUTAN YG PERLUKAN KDMAT SETELAH DIPAPAR CITER KAT TV ALHIJRAH TU.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, sekejap je dh nk abis setahun, rasa cam baru je hbs januari, tak sedar dah disembar.
      Takdelah femes, blm berapa established pun, baru bertatih kak.

      Delete
  4. tup tup tinggal 4 bulan je lg nak masuk thn baru

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, tak sedar umur pun makin meningkat, huhu

      Delete
  5. Banyak keje ek mak bila dah hujung hujung tahun ni.... Nasib ko lah mak hihi...

    Apa ek persembahan yg mak bapak seronok tengok. Susah jugak tu nak pikir ek.... balik balik nasyid, pentomen syaitan dengan manusia....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko tolonglah bg idea yg bernas sikit, mana tay idea ko tu aku bole pakai.

      Delete
    2. Ko tolonglah bg idea yg bernas sikit, mana tay idea ko tu aku bole pakai.

      Delete
  6. Banyak keje ek mak bila dah hujung hujung tahun ni.... Nasib ko lah mak hihi...

    Apa ek persembahan yg mak bapak seronok tengok. Susah jugak tu nak pikir ek.... balik balik nasyid, pentomen syaitan dengan manusia....

    ReplyDelete
  7. Orang negeri eh kak? Jenuh den nak membaca ayat negori kuar nie haa. Hee. Tak retilah siqah nak cuba cakap gitu =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akk kawen ngn org nogori, kiro akk ni org nogori celup jo, akk org teganung, kalu blj teganung cakak teganung lah,hihi

      Delete
    2. Akk kawen ngn org nogori, kiro akk ni org nogori celup jo, akk org teganung, kalu blj teganung cakak teganung lah,hihi

      Delete
  8. semoga akak kuat dan dipermudahkan segala urusan ya kak...

    ReplyDelete
  9. irda rasa akk ni mesti penyayang dan penyabar..sebab cikgu tadika ni kena banyak layan budak2..brlum layan mak pak depa lagi kan..hehe..apapun tahniah kak...jd cikgu ni antara kerjaya yang banyak pahalanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akk garangla irda, tapi kalo akk marah bebudak ni tak takut pun, kecuali kalo akk marah tahap dewa baru dorang senyap.
      Layan kerenah mak pak ni kekadang pening tau irda. Akk tgh dok plan nk citer pasal ragam mak pak budak plak ni.

      Delete
    2. Akk garangla irda, tapi kalo akk marah bebudak ni tak takut pun, kecuali kalo akk marah tahap dewa baru dorang senyap.
      Layan kerenah mak pak ni kekadang pening tau irda. Akk tgh dok plan nk citer pasal ragam mak pak budak plak ni.

      Delete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign