Asam Garam Kehidupan: Rumah tangga Islam sepatutnya..

Nuffnang

Pages

23 Nov 2015

Rumah tangga Islam sepatutnya..

Mari kita usahakan rumahtangga Islam yang harmoni dan penuh kasih-sayang. Bagaimana?

1.  Suami mampu memimpin anggota keluarganya ke arah Islam.

2.  Isteri, anak-anak atau siapa saja yang ada di dalam rumahtangga itu mentaati Allah, Rasul dan pemimpin rumahtangga ( ayah atau suami ).

3.  Isteri menjaga maruah dirinya ketika suami tidak ada di rumah.

4.  Isteri mampu mendidik anak- anak serta dapat menjaga kebersihan lahir batin dalam rumahtangga meliputi soal pakaian, makanan, minuman dan harta benda yang ada di dalam rumahnya.

5.  Mempunyai sebuah rumah yang mengandungi bilik-bilik yang dikhaskan buat tempat tidur ibu dan ayah, anak-anak perempuan dan anak-anak lelaki. Anak-anak mesti tidur berasingan daripada ibubapanya. Anak-anak lelaki pula mesti tidur berasingan daripada anak-anak perempuan. Ajaran islam telah menetapkan, kanak-kanak yang telah mencapai umur sepuluh tahun mesti dipisahkan tempst tidurnya daripada tempat tidur ibu bapanya dan sesama adik-beradiknya ( lelaki dan perempuan ).

6.  Jika tidak dapat sembahyang berjemaah dengan orang ramai kerana rumah terletak jauh dari surau atau masjid, maka anggota keluarga yang ada hendaklah mendirikan sembahyang berjemaah bersama mereka.

7.  Isteri yang hendak keluar rumah hendaklah ditemani mahram dan mendapat keizinan suami.

8.  Isteri tidak dibenarkan menerima tetamu bagi pihaknya tanpa keizinan suaminya.

9.  Wujud suasana kasih sayang dan hormat menghormati sesama anggota keluarga.

10. Semua anggota keluarga berusaha mempunyai sifat mahmudah dan menjauhi sifat-sifat mazmumah. Pergaulan, tutur kata fan gerak geri selalu dijaga agar sentiasa sopan dan bermaruah.

11. Mengekalkan ciri-ciri kesederhaan menurut ajaran islam. Tidak terdapat lambang-lambang kemewahan dan pembaziran seperti perhiasan-perhiasan daripada sutera, intan berlian, pinggan mangkuk emas atau perak, patung-patung perhiasan atau hiasan yang berbentuk lucah dan menyerupai hiasan-hiasan orang kafir yang jelas bertentangan dengan syariat islam.

12. Tidak berlaku pergaulan bebas seperti tetamu yang hadir dengan anggota keluarga yang bukan mahram. Ajaran islam menyuruh kita menghormati tetamu, tetapi tidaklah sehingga melewati batas yang ditetapkan oleh syariat seperti isteri tuan rumah bersalaman dengan tetamu lelaki, tidak menutup aurat. Malangnya perkara-perkara begini diambil mudah oleh kebanyakan orang islam sendiri.

Itulah antara perkara-perkara yang perlu diambil perhatian oleh sesiapa yang bergelar ketua keluarga bagi menjaga keharmonian sebuah rumahtangga islam, justeru di bahu kitalah tanggungjawab yang akan dipersoalkan di Padang Mahsyar kelak.

ياءيهاالذينءامنواقوااءنفسكم واهلىكم نارا.
Wahai orang yang beriman, selamatkanlah dirimu dan keluargamu daripada api neraka.
                                         At Tahrim: 6

4 comments:

 1. Garispanduan Islam dah tertulis dan diketahui cuma nak aplikasikan dlm rumahtangga atau tidak aje
  Kalau semua amalkan cara ini kakak rasa masalah akhlak tak timbul.

  ReplyDelete
 2. Masyaallah....sempurnanya sebuah keluarga kalau mengikut sunnah dan mengikut syariat Islam.

  Namanya pun manusia NA, bukan mudah menjadi sempurna, tapi teruslah berusaha untuk sempurna. Kalau kesempurnaan yg di cari, kesempurnaanlah yg kita jumpa....

  Eh??? Banyaknya perkataan sempurna... hihi
  Yo yo 'orlah sangat hihi

  ReplyDelete
 3. Huih, dalamnya falsafah..tapi betul lah tu.

  ReplyDelete

Baju Muslimah

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign