Asam Garam Kehidupan: Sos rozelle pkp.

Nuffnang

Pages

16 Oct 2020

Sos rozelle pkp.

Citer roselle lagi kuhidangkan. Kali ni kita buat sos roselle pulak. Sedap woo cicah cekodok bilis minum petang di musim2 pkp nih.
Senang je cara nak membuatnya.

-rebus roselle, asingkan kelopaknya sebab kelopak dia tu yang kita nak guna.Blend kasi hancur. Mokcik guna dalam semangkuk la.
-bawang putih satu labu, tumbuk jangan hancur sangat ye.
-Cili merah besar, cili akar yang hijau tu..ikutla banyak mana sesuai dengan kepedasan yang termampu ditahan.
-gula dan garam secukupnya.
-Campur semuanya dan masak hingga hilang rasa pijar bawang putih.
Boleh dimakan bersama mee goreng, tengokla warnanya yang menggoda sukma tu.
Taruk dalam nasi goreng telur pun boleh, ni kerja mak yang malas, pecahkan telur, masukkan nasi, tuang sos roselle, kalau kurang masin boleh tambah garam, nak tambah kiub ayam sikit ke kasi kaww lagi sikit pun bolehhh..kita goreng dia kan., silalah ye anak2 santap nasi goreng paling rare nih๐Ÿ˜

Psstt..sari dua pkp ni kira banyak leganya, boleh ngemaskan esbok, tukar langsir...cumanya dah anak2 ada kat umah ni, ada kelas online lah, ada google meetlah..kang dia nak tengok youtube lah..tu yang tak dapek bona nak mogang phone..den ni ndedate entri kat phone jo, dah dio guna phone nak bolaja tu yang kono mengalah tu. Nak bolikan hp kang abah eh kato takyahla dulu, kang leko tak belaja..mintak mahapla yo memano yang den lum sompek balas kunjung tu.

11 comments:

  1. Bagus akak sudah jumpa kegunaan roselle untuk sos. Tidak sia-sia hasil pokok roselle banyak.

    ReplyDelete
  2. KREATIFNYA NOR MESTI SEDAP N SOSNYA MERAH CANTIK

    ReplyDelete
  3. kreatif kak buat sos roselle pulak. Macam sedap tu campur dengan nasi goreng.

    ReplyDelete
  4. kreatif omaknya...cantik kaler sosnya..

    ReplyDelete
  5. tak apa kak, faham2..hehe..
    menggodanya akak punya mee goreng tu!

    ReplyDelete
  6. owh baru tahu boleh juga buat sos roselle ni ye, selalu kak ana buat jus atau jem sahaja , boleh lah cuba nanti, cuma buah roselle dah nak habis musim dah hehe :))

    ReplyDelete
  7. Kreatif lah Azi ...akak nk buat juga lah nanti sementara rozel banyak ni.Terimakasih share resepinya.Haritu pun akak dah try buat sambal rozel resepi Azi.

    ReplyDelete
  8. Kreatif lah Azi ...akak nk buat juga lah nanti sementara rozel banyak ni.Terimakasih share resepinya.Haritu pun akak dah try buat sambal rozel resepi Azi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yeke kak, ok tak tak rasa dia? Saya try jual kt mak2 budak tusyen saya, feedback kira memuaskan juga.

      Delete
  9. Wah kreatifnya roselle dibuat sos. Siap boleh guna untuk masak nasi goreng

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign