Asam Garam Kehidupan: Perang Mu'tah

Nuffnang

Pages

12 Jul 2013

Perang Mu'tah

InsyaAllah jika kita menghayati kisah ini,kita akan dapat menyelami betapa gigih, gagah berani tanpa rasa takut mati para sahabat dalam memperjuangkan Islam, suluhlah dengan matahati, moga dapat menambah kecintaan kita kepada Rasulullah SAW.

Dalam peperangan Mu'tah, pertempuran hari keenam adalah pertempuran paling sengit. Di Madinah, Rasulullah SAW memanggil semua sahabat  bersembahyang, berdoa dan bermunajat memohon bantuan Allah SWT kepada tentera Islam. Mereka menghantar bantuan rohani kepada tentera Islam yang sedang bertempur di medan Mu'tah. Setelah itu Rasulullah SAW duduk dan menceritakan kepada mereka apa yang sedang berlaku di medan Mu'tah. Walaupun Rasulullah SAW berada di Madinah tetapi baginda dapat menceritakan satu persatu peristiwa yang sedang berlaku di medan perang Mu'tah. Rasulullah SAW menceritakan " Zaid membawa bendera dan memimpin tentera Islam. Zaid menyerang tentera kafir bertubi-tubi tetapi akhirnya mereka berjaya mengepung dan menyerang Zaid. Tentera Islam mempertahankan Zaid tetapi tentera kafir memanah Zaid dari jauh. Akhirnya badan Zaid hancur dengan panahan tentera kafir, Zaid telah syahid tetapi Jaafar menyambar bendera tentera Islam dan terus menyerang tentera Rom sehinggalah dia dikerumuni oleh tentera Rom. Jaafar tidak mampu bergerak walaupun setapak kerana dia dihimpit olrh tentera Rom yang ramai. Ketika itu Jaafar turun dari kudanya dan bertempur di bawah sehinggalah tentera Rom menyerbu dan menyerangnya. Akhirnya mereka berjaya memenggal tangan kanan Jaafar. Dia segera memegang bendera Islam dengan tangan kirinya. Mereka dapat memenggal tangan kirinya pula, dia segera memegang bendera dengan kedua-dua tangannya yang sudah terpotong itu. Ketika itu mereka berjaya membunuhnya. Jasad Jaafar terbelah dua dari bahunya kerana tetakan dari tentera Rom".

Selepas peperangan tentera Islam mengambil mayat panglima Islam yang syahid. Mreka dapati di sebelah jasad Saidina Jaafar ra saja ada lebih dari tiga puluh kecederaan. Di Madinah Rasulullah SAW memberitahu  para sahabat, " Jaafar telah syahid selepas kedua tangannya terpotong kerana mempertahankan bendera Islam. Allah telah menggantikan dua tangannya itu dengan dua sayap daripada permata Yaqut, dia boleh terbang dengan sayapnya ini dalam syurga ke mana saja yang dia mahu sehinggalah hari Qiamat nanti"

Demikianlah ganjaran yang Allah SWT sediakan kepadanya di akhirat adalah lebih besar.

No comments:

Post a Comment

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign