Asam Garam Kehidupan: Tudungkan luar dalam

Nuffnang

Pages

28 Jul 2013

Tudungkan luar dalam

Ada orang, orang lain pakai tudung, diapun nak pakai tudung. Orang lain pakai tudung kerana taatkan Allah. Takut 
 nak dedah aurat kerana takut dengan Neraka. Maka ditutuplah aurat itu serapi-rapinya. Agar terlindung dari pandangan mata lelaki mata keranjang. Pakai tudung, sembahyang, puasa, taat suami, jaga pula maruah diri. Tak mahu berganding bahu dan bersiar-siar serta bergelak ketawa dengan lelaki yang belum jagi suami. Takut pula nak berhias-hias dan menconteng pipi warna-warni depan lelaki yang bukan suami. Tempat maksiat dijauhi dan dimusuhi. Harapan agar jadi wanita solehah. Moga tercapailah cita-cita mulia.

Tapi ada juga yang tutup atas bawah buka. Rambut ditutup leher dan tangan dibuka. Pakai tudung dengan baju kebaya. Cantik dan seksi pada pandangan lelaki. Bercakap dan berjalan dengan lelaki tak rasa apa-apa. Taman bunga, panggung wayang dan tempat maksiat lain pun pergi juga. Tudung pula berenda-renda. Bersulam,bermanik sana- sini, lagi cantik dan silau lah mata. Ini pakai tudung untuk apa? Nak tutup aurat atau fesyen saja?

Janganlah cemarkan tudung ( lambang wanita solehah ) dengan maksiat. Kalau nak bertudung di luar, tudunglah hati juga. Jangan sampai luar ditudung, dalam hati berbunga-bunga cinta dunia. Tak salah berfesyen, yang salah fesyen melampaui batas. Tudung adalah alat untuk selamatkan diri dari api neraka. Oleh itu jagalah adab-adabnya agar di akhirat boleh jadi orang yang bahagia.    
                                  

No comments:

Post a Comment

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign