Asam Garam Kehidupan: Tak habis lagi ye Azimah..

Nuffnang

Pages

1 Feb 2015

Tak habis lagi ye Azimah..

Azimah, azimah..aduhai..tak habis lagi citer semalam yea.

Tulah, dulu saya tak merasa nikmatnya cuti sabtu ahad sebab saya kija 3 kali je seminggu, cuti-cuti umum pun saya tak berapa nak tunggu. Tapi bila dah kija 5 hari seminggu ni, saya rasa saya amat menghargai saat-saat bersama anak-anak dan suami, saat-saat dapat BW sepuas hati ke laman sahabat alamaya.

Memang dulu masa ada bisnes tadika/taska sendiri masa kerjanya 5 hari seminggu jugak, tapi saya still boleh lari-lari jenguk rumah, buat apa patut, yelah..boss kan, anytime bole je keluar. Tapi bila kita jadi pekerja mana boleh buat sesuka hati, kenalah ikut arahan boss, ye dok?

Taknak buka tadika/ taska sendiri semula ker? ( kot ada yang bertanya camni ), tak kot...dah tua, dah malas nak pening-pening kepala. Ada bisnes sendiri ni memang best, cam tadika..kita boleh corakkan tarbiah camane yang kita nak terapkan kepada anak-anak tadika kita, cam saya dulu, lebih kepada tarbiah islamiah, begitu juga tadika yang saya bekerja sebelum ni, amat menekankan soal syariat, contohnya tidur diasingkan bilik lelaki dan perempuan seawal usia 4 tahun, bilik air pun diasingkan, sebelum keluar cuci kaki, dalam tandas ada selipar, keluar dan masuk tandas dengan doa...

Di tempat baru ni, walaupun namanya ada islamic di belakang, banyak yang saya perlu berbuat supaya sesuai dengan nama itu, saya tambah perbarisan pagi dengan doa, shahadah dan bacaan surah, saya mula melatih solat walaupun anak-anak itu bersungut.." Tak best la solat teacher, penat..", saya ajarkan malu kerana mereka sebelum ni bebas terbogel sebelum dan selepas mandi, saya asingkan tempat diorang bertukar pakaian..dan rasanya banyak lagi yang saya perlu berbuat. Takla bermakna saya bagus, tapi saya cuba jadikan kerja saya sebagai ibadah, dan anak-anak di sini faham islam dan syariat sesuai dengan nama tadika yang dilagangkan..

Aduhai..rasa kejap je cuti 2 hari ni. Esok dah nak kija balik, tapi saya dah cuba minta kija separuh hari, harap-harapla puan Aida tak keberatan, kalau tak nampaknya yang semalam wasap dia tu kira notis sebulan la yek, alahai azimah, azimah..ntah apa-apa la ngko nih!

Saya boss, he he..entah mana pegi bekas cikgu tadika saya
berdua ni, yang tudung putih bercermin mata tu
lepas berenti kerja dengan saya, bukak tadika sendiri juga.
Kakak..no 2 dari kanan.

10 comments:

  1. kenapa kak Azie tidak teruskan Tadika yang di uruskan sendiri daripada kerja di bawah orang..kak Azie boleh ambil pekerja...

    ReplyDelete
  2. ha ah betul tu jari manis.... knpa nk kerja dgn org plk.... pengalaman mesti dh byk.. kn..

    ReplyDelete
  3. saya pun tak pasti,anak saya bagaimana kat seekolah, tanya satu satu ja bila balik sekolah, baru tanya tentang solat, doa, saya kena tanya anak sendiri sebab dah besar.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum.
    hebat lah akak... ada tadika sendiri...
    kagum betul...

    ReplyDelete
  5. Hihi...mcm tau tau jer kita nak tanya soklan tu.
    Best jugak ada taska/ tadika sendiri kan, tp tulah .....modal mesti besar. Betul tu NA jadi boss dgn jadi assistant boss mmg lain tanggungjawabnya

    ReplyDelete
  6. bagus ye akak :)

    salam perkenalan & jemput ke blog nana nanti

    ReplyDelete
  7. If da ada pengalaman sendiri better bukak tadika sendiri dan hire pekerja..just my opinion..hihi

    ReplyDelete
  8. Bila bekerja kita ada niat utk ibadah itulah yg mendapat keberkatan Azi.
    Tak payah nak toleh kanan-kiri lagi teruskan yg terbaik utk mendidik anak-anak yg masih bersih tu.

    ReplyDelete
  9. nampak simple tapi tarbiyah anak dari kecil tidak boleh diambil mudah.. semoga dipermudah urusan akak

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah nampak akak ikhlas sungguh mendidik anak2 tu yer.harap2 cikgu kat taska anak2 saya begitulah jua hendaknya

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign