Asam Garam Kehidupan: Hari- hari terakhir Ramadhan 1436H.

Nuffnang

Pages

17 Jul 2015

Hari- hari terakhir Ramadhan 1436H.

27 Ramadhan- kakak sampai.
28 Ramadhan- abang sampai.
Semua berkumpul. Berbuka puasa lebih meriah rasanya. Anak yang kecik tiga orang kebawah mula ajak balik kampung. Nak balik Terengganu. Yelah..rasanya kat lorong rumah kami ni tinggal kami je belum balik last ramadhan tu, sunyi sepi je, rasa macam duk kat tanah kubur, Tok Adi je takde...Tunggu hari ni, 1 syawal baru nak balik Rembau.
Malamnya  sempatlah abah layan diorang main bunga api.

Misi masak juadah raya bermula selepas zohor 29 Ramadhan. Buat nasi dagang, gulai ikan tongkol, gulai ayam, nasi impit Adabi dan kuah kacang. Lepas subuh sambung sikit lagi yang tak selesai.

Cadang nak ikut gi solat sunat Aidil Fitri. Tapi hajat tak kesampaian, hu hu. Juadah dah selesai masak, tapi dah berpeluh-peluh, tak selesa sungguh. Nak mandi lagi sekali dah tak sempat sebab suami dah siap nak pergi.

Faris dan Fairus adik yang duk kat Kelang tu sempatlah datang jamah juadah raya.

Lepas solat jumaat, petang syawal pertama kami bertolak balik Rembau. Bawak balik nasi dagang, nasi impit kuah kacang. Tapi sodeh raso ati den..my kakak ipar, my adik ipar, MIL sumo dah konyang pi berayo, dorang tak layan pun juadah yang den bawak tu, hu hu...anak-anak plak dah jumpo lomang ngan ghondang pun dah tak pandang nasi dagang den tu, lagi bergando kesedihan ati den, hu hu...

Sekian adonyo..

Tunggu ek...nanti ado cito ngori pado rayo keduo..

8 comments:

  1. What... x de org pandang nasi dagang akak...

    Owh mai...
    akk patut bg sy....

    Sy ni nama nya nasik bin makanan mmg faveret all the tyme...

    Umah sy tyme raya xde nasik...

    Naik bosan dh mkn lemang...

    Naik dh blk berat badan ku... kikikiki...

    Nmpk nasik ngn telur goreng dadar pun... fuhhhh nikmat nya dpt mkn nasik.
    hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nhhas..meh beraya umah akk meh, alah p/ jaya ke semenyih dekat jer, akk masa keje kt p/ jaya ikut h/way kejap je sampai, akk masak nasik dagang nak? Hi hi..nnt pm akk kali nk dtg.
      Seyes tau, bukan main2 punya jemputan nih

      Delete
  2. What... x de org pandang nasi dagang akak...

    Owh mai...
    akk patut bg sy....

    Sy ni nama nya nasik bin makanan mmg faveret all the tyme...

    Umah sy tyme raya xde nasik...

    Naik bosan dh mkn lemang...

    Naik dh blk berat badan ku... kikikiki...

    Nmpk nasik ngn telur goreng dadar pun... fuhhhh nikmat nya dpt mkn nasik.
    hihihi

    ReplyDelete
  3. Seronok bila dapat berkumpul dengan saudara-mara.. lagi happening bila ada geng havoc.. kihkihkih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak mentuo den yg pakai baju kurung kodah ngn SIL den yg diri togak baju kurung hijau tu mmg havoc kau2, tapi kadang podeh gak biso ee, hu hu..
      Tapi dah biasa tu bolela tahan je telinga, sonyum buek tak tau yo.

      Delete
  4. Nape tak mlm Rayo kat ghumah mak mertuo kau NA....balik pagi Rayo sapa suroh kan Nasi dagang tak dijamah hihi....
    Mesti sodap ek oghang Ganu masak Nasi Dagang

    ReplyDelete
  5. Tula mak oii, laki den tu risau bebona takut anak2 den yg tongah naik tu berlarian kesano- kemari poning palo mak mentuo den tu ha. Tu yg balik di hari rayo tu..den ngikot yo

    ReplyDelete
  6. salam aidilfitri, wahh meriahnyer beraya ;p

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign