Asam Garam Kehidupan: Begitu teruk sekali mencuci?

Nuffnang

Pages

10 May 2016

Begitu teruk sekali mencuci?

Haih, kalo dah namanya anak lelaki tak sah kalo tak berkerak kat bahagian leher tu. Tambah lagilah hero tengah melasak dan tengah membesar bagai johan macam Umar Zikri tu, sungguhla tak larat nak menyental daki kat bagian lehernya tu.

Korang ada masalah yang sama macam ai?
Ok..jom buat camni. Cam den ni tak koso membasuh hari-hari, so baju sekolah dia ada 3 pasang untuk 3 hari, yang dua hari lagi tu kena pakai baju koko dan baju rumah sukan.

Jadi kalo nak tunggu hari sabtu baru nak basuh, korang bayangkanlah betapa degilnya daki tu nak keluar. So den buat camni ha.

Letakkan mandian kat bahagian berdaki tu, biar mandian tu kering. Nanti daki tu jadi kembang so bila nak basuh tu just tenyeh-tenyeh je, in shaa Allah dah bersih, barulah masukkan dalam washing machine. Haa, kan senang.

Nak syer satu ilmu...jom kita buat kebaikan yang mungkin nampak kecil, tapi mana tau mungkin itulah yang boleh tolong topap amal kit di sana nanti..seperti kalau kita nampak semut yang terkial-kial nak lemas, kita tolong selamatkan, atau bagi sisa-sisa nasi yang tak habis makan tu kat burung, daripada kita buang dalam tong sampah, eh...banyak sebenarnya, tinggal kita je nak buat atau tak.

13 comments:

  1. Kakak tak ada anak lelaki jadi tak adalah masalah itu Nor. Lagi sekarang semua dah besar:)

    Sisa makan kakak banyak bagi burung merpati kat belakang rumah Nor. Kadang bagi kat ayam kat rumah corner kakak yg kosong.

    ReplyDelete
  2. Tentang semut tu ada orang tak bagi spray, lipas pun cuma kertak hah hah suruh keluar ja, boleh tahan hehe..emak saya la tu. Semut pun suruh shoo shoo ja Belum check lagi kolar Faiq, hari ni nak check :)

    ReplyDelete
  3. betul tu kak imah, saya pun guna sabun mandi je, senang memang kotoran cepat tanggal, kalau darah yang melekat pada pakaian pun guna sabun mandi juga, memang cepat hilang, ilmu ni ustazah saya bagi masa sekolah dulu, dia kata kalau darah period yang kena pada kain tu, cuci dengan sabun mandi..memang berkesan

    ReplyDelete
  4. ada hikmah anak lasak ni kak...bole excercise masa menyental time membasuh..huhu..baik untuk kesihatan jantung tu kak..setuju sngat pasai nasi x habis bagi burung tu..dr membazir baik bg depa makan..and lg satu...sejuk mata tengok permandangan blog asam garam kehidupan ni...baru tukaq kot..huhu

    ReplyDelete
  5. TIPS YG DIKONGSI OK SGT TU NOR...BHGIAN LEHER BAJU SEKOLAH ANAK2 LELAKI MMGMUDAH MELEKAT DAKI

    ReplyDelete
  6. Ohhh...betul tu mak, guna sabun mandi pun pun senang jugak tanggal.... Aku dah lama tak guna mandian mak, aku guna sabun mandi jer, maklumlah duit habis guna makan luo hihi....

    Baiklah mak, kalau aku jumpa semut lemas nanti aku akan bagi bantuan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan lupa wat CPR kt semut nnt ya geng, x reti, meh nak tunjuk

      Delete
    2. Aduyaii, hati tgh serabut nih, tapi nk gelak jugak.

      Delete
    3. Aduyaii, hati tgh serabut nih, tapi nk gelak jugak.

      Delete
  7. Assalamualaikum wbt :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam wr.wb..tq mendoakan;)

      Delete
    2. Wsalam wr.wb..tq mendoakan;)

      Delete
  8. aida ni hah sedang kumpul semangat nak sental tudung aak2 dara.
    hu hu hu hitam kelabu asap! mcm tudung tu dibuat nyer lap meja kerusi kat skola.
    aida guna sabun mandi gaks.
    and so far so good la. better than sabun basuh.

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign