Asam Garam Kehidupan: Phong Hong, try this plak ye.

Nuffnang

Pages

1 Dec 2016

Phong Hong, try this plak ye.

Since PH ni suka dengan masakan melayu, ni nak share satu resepi dengan you.  Tadi ai gi blog you, tengok ada resepi nak masak kacang bendi ni. So, maybe you can try this recipe too. Resepi ringkas warisan my late mother, exclusive for you tau. Bila ai masak ni, ai akan ingat pada dia. How i miss her, so much....
Fresh lady's finger, cut into 2 or 3. Satu petua supaya tak banyak lendir, basuh dulu baru potong.
Potong bawang, halia, carot, tomato dan cili. Sepatutnya cili besar merah potong melintang, tapi takde dalam esbok, yang ada cili hijau jer, jadilah.
Ikan bilis goreng, dalam bekas kecik tu ialah bawang, bawang putih dan cili kering yang telah diblend. Jangan lupa sedikit garam, gula and vinegar, tapi vinegar pun dah habis juga, so ai ganti dengan cuka epal. PH...takde cuka resepi ni tak menjadi tau. That cuka memberi kelainan rasa pada resepi ni.
Caranya- tumis bahan blend hingga garing, masukkan sedikit gula. Tambah air. Masukkan tomato, halia, carot, bawang dan cili, kacau sehingga agak layu, kemudian masukkan bendi. Tambahkan sedikit air lagi, biar mendidih, masukkan garam dan cuka. Kacau dan tunggu masak. Tutup api dan baru masukkan ikan bilis goreng tadi.

Tada....inilah dia, namanya Acar bendi. PH, you really should try it. You takkan menyesal tau. Hehe.

18 comments:

  1. fav ni.. sedap.. kalau malas ebus je, still blh nyummy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari ini saya ingin mengunkapkan tentang perjalanan hidup saya,karna masalah ekonomi saya selalu dililit hutang bahkan perusahaan yang dulunya saya pernah bagun kini semuanya akan disitah oleh pihak bank,saya sudah berusaha kesana kemari untuk mencari uang agar perusahaan saya tidak jadi disitah oleh pihak bank dan akhirnya saya nekat untuk mendatangi paranormal yang terkenal bahkan saya pernah mengikuti penggandaan uang dimaskanjeng dan itupun juga tidak ada hasil yang memuaskan dan saya hampir putus asa,,akhirnya ketidak segajaan saya mendengar cerita orang orang bahwa ada paranormal yang terkenal bisa mengeluarkan uang ghaib atau sejenisnya pesugihan putih yang namanya Mbah Rawa Gumpala,,,akhirnya saya mencoba menhubungi beliau dan alhamdulillah dengan senan hati beliau mau membantu saya untuk mengeluarkan pesugihan uang ghaibnya sebesar 10 M saya sangat bersyukur dan berterimakasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala berkat bantuannya semua masalah saya bisa teratasi dan semua hutang2 saya juga sudah pada lunas semua,,bagi anda yang ingin seperti saya dan ingin dibabtu sama Mbah silahkan hubungi 085 316 106 111 saya sengaja menulis pesan ini dan mempostin di semua tempat agar anda semua tau kalau ada paranormal yang bisah dipercaya dan bisa diandalkan,bagi teman teman yang menemukan situs ini tolong disebar luaskan agar orang orang juga bisa tau klau ada dukun sakti yg bisa membantuh mengatasi semua masalah anda1.untuk lebih lengkapnya buka saja blok Mbah karna didalam bloknya semuanya sudah dijelaskan PESUGIHAN DANA GHAIB TANPA TUMBAL

      Delete
  2. Hai unni, salam jumaat.
    Dah sarapan;)

    ReplyDelete
  3. Thank you, Ticer Azimah! Terkejut nampak nama PH kat blog list pagi tadi hee..hee.. Terharu PH sebab Ticer Azimah buat entri khas untuk PH (lap airmata jap). PH suka masakan Melayu terutamanya resipi warisan macam ni. Nampak sedap. PH akan masak this weekend. Ticer Azimah boleh jadi ticer masakan pulak, ye? hee..hee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok, nnt dah masak, update ye, nk tengok hasilnya, hehe
      Sebenarnya saya kagum bila ada non malay yg suka/minat resepi melayu ni, so tak salahla share resepi ni dgn you.

      Delete
  4. wah sedap ek. boleh tray la ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try jgn tak try. Simple je caranya.

      Delete
  5. sedap sangattu mkn dgn nasi panas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya kak yon, masak terus makan, hehe.

      Delete
  6. amboi! sampai hati Tin G. Mentang2 saya dh lama tak ke mari, dia ajar PH jer! Kat org lain tak nak ajar?? hihi ^_^

    Kak, saya kan, kalau taknak bendi berlendir...saya potong masa nak masukkan dalam masakan. potong2 terus campak dlm kuali lah kekdahnya. nti saya nk try petua Tin G ni pulak.

    ReplyDelete
  7. Nampak macam senang je nak masak resepi ni. Boleh try jugak nanti :)

    http://www.fatindays.com

    ReplyDelete
  8. isshhh, ingatkan nama masakan sayur tu, rupa2nya nama orang.. ok.. nampak lazat nyum nyum nyum

    ReplyDelete
  9. Lain bonar caro masak eh yo Datin mah..
    Boleh dicubo nanti..
    Tapi tu lah..
    Kono poie cari cuka epal lak..
    Nanti tak jadi lak πŸ˜†

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko ni tak baco beto2 ni, den kato cuka biasa dah habis, den guno je cuka epal, sebenarnya guna cuka biasa je, jgn salah paham, yg sebenarnya tkde cuka tak jadi, bukan takde cuka epal. Kang jenuh kena pi beli cuka epal lak sbb nak masak resepi ni.
      Ishhhh...ko ni tin C, cer baca bebetul.

      Delete
  10. Betul ke cara masak tu.
    Nanti orng makan asik pergi balik, pergi balik, pergi balik, pergi balik,pergi balik, pergi balik, pergi balik, pergi balik, pergi balik, pergi balik, pergi balik, pergi balik tandas.

    ReplyDelete
  11. Kalo ikut betul2, jadi betul la.

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign