Asam Garam Kehidupan: Aku pun hade..

Nuffnang

Pages

24 Apr 2018

Aku pun hade..

Orang boleh buat biskut 3 bahan, kek 3 bahan, den pun boleh yo. Caiyokk.  Sesapo yang sudi nak viralkan,  sila2 lah.  Boleh jadi amal jariah den.

Tambah2 nak bulan puasa ni. Semua pun kalo boleh nak masak cepat,  sedap, jimat dan murah. Tak gitew deme.  Tambah2 lagi orang bekerja yerk,  takkan manjang nak menjejak bazar Ramadhan kan,  toke lembu pun bangkrap yok.

Guna 4 bahan je deme.
Bawang.
Bawang putih
Cili api.
Ikan bilis

Semua bahan ni tumbuk jangan hancur sangat. Kalo nak lagi senang buat banyak2 simpan dalam esbok, blend ler deme oiii, takkan nak tumbuk bebanyak tu,  kang sesia cemei bijik mata masuk cili,  kome idokle mahu bertanggungjawab.

4 ramuan ajaib ni boleh buat masak apa je.  Eh... Banyak ler juga,  boleh buat rencah nasi goreng,  tinggal pecahkan telur tambah sayur sikit,  kalo nak pedas tambah lagi cili.  Boleh buat goreng sayur2,  kailan ke,  tak payah guna ikan masin, tak payah tambah sos tiram pun dah sedap,  tak caye cer try. Goreng mihun pun sodap,  tambah je kicap sikit,  dengan sayur toge,  perghhh...

Ini kailan goreng. Kalah kailan goreng ikan masin warong bistro,  haha.. 
Ni kari 4 bahan juga,  bawang,  bawang putih,  halia,  rempah kari. Blend 3 bahan ( bawang,  bawang putih,  halia) tumis sampai kuning,  baru masukkan rempah kari,  tumis sampai naik minyak,  masukkan isi ayam, tambahkan sikit air, tunggu sehingga isi ayam masak,  tambah garam,  tutup api.  Tadaaa.. 
Ini senang takyah masuk santan pun,  anak2 den suko masak camni nih.  Den lagi suko sebab mudah dan ringkas. 
Ni korang kenal tak menatang hape ni. Ni masa kekecik dulu buat peluru senapang buluh, tapi den tak minat dia ni, pait sikit. Terung telunjuk tu sodap.  Goreng dengan rencah 4 bahan tadi tulah. 

5 comments:

  1. 4 bahan asas tp sedap...

    ReplyDelete
  2. ada ikan bilis mesti sedap...

    ReplyDelete
  3. Terung telunjuk is my feveret. Sedap.. tapi masalahnya dalam rumah ai tu, ai sorang je yang makan terung tu.. eemm..

    ReplyDelete
  4. Ikan bilis yg jadi penyedap tu ... org dulu dulu mana ada sos tiram, guna ikan bilis je ek...
    Lama tak makan kailan weyh....

    ReplyDelete

Baju Muslimah

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign