Ngehhh...orang tak buat den buat. Ni gara2 mencipta menu sihat untuk mylaling centahati ku itulah...dia tak mau dah menu2 kolestrol ni. Yang tak menahan tu ada ke dia suruh ikan kembung tu dimasak sup juga, haha..sup ikan kembung, mau kembang tokak den, kalo kembung singgang tu ok lagi, tapi mungkin dah kerap menyinggang, tak berselera dah kot. Terkenang zaman sekolah dulu, arwah mak tiap hari menunya tulah dia, singgang ikan, sambal belacan...tapi toklaki den tu jangan haraplah dia nak makan sambal belacan, bau belacan pun dia tak suka
Lebih kurang macam masak sup ikan merah, tapi den taruk serai dan daun ketumbar. Lawan dengan sambal kicap. Lain Kali Kita try cipta resepi sup ikan kembung plak, mana tau ok boleh den share resepi kat sini, hehe.
Dah rasa macam makan lauk dalam pantang jer, ikan selar bako.
Sup ikan kerisi..belum pernah cuba lagi...
ReplyDeleteSedap ikan kerisi, rasa manis..
ReplyDeleteSedap ikan kerisi, rasa manis..
ReplyDeleteBelum pernah rasa.
ReplyDeleteKalau ikan merah selalulah.
Orang rumah Etuza selalu buat sup..mybe berbeza rasa dan ramuan..hehehe
ReplyDeleteTak pernah pulak buat sup ikan kerisi ,biasa goreng atau buat asam pedas.
ReplyDeleteArwah mak mertua akak pun dulu masa dia masih boleh masak ,hari2 masak ikan singgang ,Masa tu tekak masih muda rasa macam tak berminat sangat...skg dh tua singgang ,sup tu lah yang sedap.Lawan dengan sambal memang sedap.
Iksn kerisi saya biasa buat asam pedas stail Kelantan.... tak tumis, terus campak jer bahan2 yg ditumbuk, sesuailah bagi mereka yang amalkan pemakanan sihat..
ReplyDeleteLengkuas, kunyit segar, bawang, cili kering, blend masukkan kedlm periuk, tambah air secukup n asam keping..
Bila dah gelegak, masukkan ikan n garam secukup rasa..
Pastikan ikan kerisi segar dan dibuang sisiknya.
DeleteOh ya, jk nak masukkan bendi, boleh shj di akhir masakan..
DeleteUA, tq share resepi.
DeleteSedap Dan sihat menu ni
ReplyDeleteMemang mcm menu dalam pantang hehehe
ReplyDeletetak pernah buat lagi kalau guna ikan kerisi kak. sedap ek
ReplyDeleteAku boleh je mak masak apa pun...Tp rasanya ikan yg sejenis ikan kembung mmg kurang sesuai disup kot ek. Dia yg sesuai mmg ikan yg warna merah kot. Tapi ikan tenggiri ok je mak....Alah tekak sendiri yg makan, boh ajelah ye dak
ReplyDelete