Asam Garam Kehidupan: Resepi edisi kesukaan anak den la pulak.

Nuffnang

Pages

2 Nov 2017

Resepi edisi kesukaan anak den la pulak.

Den ni kalau malas camane sekalipun tetaplah kena meraih Jannah dari dapur juga. Tak macam orang tu kalau tiba hari maleh eh, buleh yo boli kripap gergasi sama laksa sarang tolo gitew kan. Takpelah joki dia dapek laki poket tebal. Poket laki den nipih yo, anak plak ramai, joki den anak ramai. Alhamdulillah la kan.
Jom, den nak share resepi mudah lagi nih, nak tak? Hehe.
Laki den tak goma makan ayam, so hari2 kono masak ikan, sampai naik poning pusing2 kot tu jugak, ikan asam podeh, ikan sambal, ikan kicap, ikan goreng, ikan baling campak toklaki den suko...kan, jadi malam ni tibalah edisi kesukaan anak2 den plak.
Bahan2 eh.
Ikan selar goreng garing2.
Bawang, halia, cili, bawang putih, lengkuas, sorai- blend...simpan masuk esbok.
Santan kotak- jangan buko dulu. Rempah kari- coppp...jangan keluarkan dulu..ngeh...
Ketumbar, jintan manis, jintan putih, kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih, bunga lawang....ok...boleh simpan dulu...
Sos cili, kicap manis..agak2 jelah,satukan dalam kuali, bukak api perlahan supaya adunan jadi pekat, lepas tu..masukkan ikan goreng tadi. 
Tadaa...dah siap.

Hehehe...jangan marah ha..

17 comments:

  1. Aduh mak....tobal taklah tobal na, cukup makan pakai je mak, 3 bulan dah gaji lambek ni. Bini eh tak sodar diri memanjang maleh hihi...tp malas malas den, tghari boli, ptg den masak tau!!!

    Ko ni bukan main keluo kan kari, ketumbar jintan bagai....tp mcm masak sos je aku tengok ikan tu hihi...

    ReplyDelete
  2. Sos cili, + kicap manis, senangnya awak masak

    ReplyDelete
  3. PH baca tiga empat kali baru faham, bahan2 yang simpan dulu tu tak relevan hah..hah... Ni macam soalan dalam exam yang ada putar-belit untuk konpiuskan student :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. PH Tak faham statement dia ke Tak faham Bahasa Negeri Sembilan tu? Hihi..

      Delete
  4. samala kak, kitorang pun jenuh dan bosan ikan. balik2 ikan tu je pusing2. takde ikan lain dah ke?

    ReplyDelete
  5. wow sedapnya... asal air tangan emak, sedap sangatttt dah lauk tuh..

    ReplyDelete
  6. Aduhai! Sajalah ni nak mengenakan orang. Semua suh simpan dulu. Awat tak kata tak payah keluarkan terus. Ni yang buat konpius jap. Tengok gambar macam goreng dan tabur sos. Tapi boleh pulak semua benda kena simpan dulu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan tabur cek oii, tuang sos la., Tabur utk benda kering jer, cam tepung kr, gula ke..
      Saja je nak buat cam kbat gituh, haha.

      Delete
  7. sos cili + kicap manis masak ikan. boleh try ni. Sedap la tgk pic ikan goreng kat atas kak Nor Azimah. hihi. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesuai utk org bujang yg baru nak bljq masak, hihi

      Delete
  8. sedapnyaaaaa.lama x memasak ni

    ReplyDelete

Baju Muslimah

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign