Asam Garam Kehidupan: Apo laie tu azimah oiiii...

Nuffnang

Pages

31 Jan 2015

Apo laie tu azimah oiiii...

Bila dah kerja 5 hari seminggu camni, tak sabar rasanya menunggu cuti sabtu ahad. Hari jumaat tu kalau boleh nk lajukan jarum jam biar cepat habis waktu bekerja tu. Penat. Itu yang bole  saya katakan. Tapi janganlah nk berbunyi mulut mengadu lenguh, sakit sana sini, takkan dilayan punya. Lagi best dipulang paku buah keras..." tulah, tak keja, sibuk nak keja, pah tu bersungut sakit sana-sini, kata kat ruma takdo kojo, padahal ado jo kojo e..." padan muka saya.

Habis-habis, sonyap jolah. Tak pun mengadu kat kakak. " ibu kan, nama je cikgu tadika, teacher lagi bebudak panggil tapi ibu all rounder kena buat, basuh berak budak pun ibu kena buat tau, padahal ibu ni dah lima tahun bersara dari basuh berak budak, sakit pinggang ibu ni, ibu ni bukannya muda lagi, camni ibu berenti jelah, tak pun ibu minta keje separuh hari je.
"
" Habis tu, ibu cakap jelah dengan puan aida tu, ibu nk keje separuh hari jer."
" Ibu tak sampai hatilah pulak, tapi ibu memang nak keje separuh hari je. Msa ibu keje 3 hari semunggu dulu, hari yang ibu tak keje tu ibu bole settlekan hal rumah, ni rumah pun tak sempat nak kemas, pastu ibu tk dapat nak main blog dah, ni yang buat ibu tambah frust ni..."

" pastu ibu ada dapat offer lain, jadi principal, separuh hari je, gaji lagi best, tapi jauh sikit, abah cam tak bagi je."

"Haa, ibu keje lah kt tempat baru tu, takkan abah takleh hantar, separuh hari tu, gaji lagi banyak."
" Tulah, dengar pun cam best sebab separuh hari,  tapi ibu lagi seronok keje kat putra jaya dulu, tempat jemaah ibu, walaupun gaji sikit, hati ibu seronok, buat apa keje pun ibu tak berkira, ni tak bolela, ada kirja, ada gaji ma."

Terukkan saya. Tulah manusia, jarang beryukur dengan apa yang ada. Sayalah tu, bukan orang lain, hu hu...
Oye..knor, cerita semalm tu sila-sila, lagi ramai yang baca, lagi bagus:-)  nk balas kat ruang komen semalam tak dapat.

10 comments:

  1. knapa rasa tertekan sgt ke azimah,? ikut kta htimu bt istikarah... mula jer kut, lelama ok kut, tpikn kita dh ada fmily, hrus fikirin familynya... rasa klu tk enak dihati.. duduk aje di rmh... mcm kno... hihi

    ReplyDelete
  2. Ha3 alasan yang tak boleh diterima dek akal, tak boleh berblog, adoiiiiiiii sabo jerlah... hi3

    ReplyDelete
  3. Tu la knor, duk rumah cam knor, kalau ada masyukkkcam knor tu ok jugak, ni duk rumah sesaja boring jugak, habihh camno nak buat tuh?

    ReplyDelete
  4. UA tak baik tau gelakkan kita, maksudnya takleh sebebas dulu, jalan sana-sini, kat phone terhad, balik rumah dah ponek, dah tak dayo laie, hu hu

    ReplyDelete
  5. entry nor azimah ni lebih kepada MUHASABAH diri ..tak apa banyakkan sabar ya pilihan di tangan..inshaAllah mudahkan dan jangan beratkan ya

    ReplyDelete
  6. mohon maaf ya ..kadang tak sempat BW ke blog ada ja cabaran hidup...maaf tapi pasti akan klik punya ya

    ReplyDelete
  7. cikguuuu...tq singgah, saya pun cuti 2 hari camni baru dapat berblog, lepas rindu, tadi dah singgah blog cikgu juga.

    ReplyDelete
  8. Haha....kalau ngadu kat cik abe mmg sengaja cari pasal tu hihi....baik ngadu kat anak jer.
    Yelah kan NA, stop basuh berak kat rumah kena sambung basuh berak kat tadika pulak....nak buat camne NA.....dah tugas katanya

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign