Asam Garam Kehidupan: Karipap inti ikan Terengganu style.

Nuffnang

Pages

4 Apr 2016

Karipap inti ikan Terengganu style.

Mak, mak Okje..jom belajaq buat karipap inti ikan Terengganu style nak?Hi hi..

Dia punya kulit:
Tepung.
Margerin panaskan hingga cair.
Sedikit garam.
Sedikit air.

Caranya: campurkan tepung dengan margerin cair yang tengah panas-panas tu, tambah garam dan gaul rata sehingga jadi macam serbuk roti tu, baru campurkan air, sedikit demi sedikit, uli sampai jadi doh,...sedia untuk dicanai.

Inti ikan.
Isi ikan sardin atau ikan kembung ( ikan direbus barulah senang untuk keluarkan isinya)
Kelapa parut.
Bawang besar.( potong dadu, jumlah bawang bergantung pada isi ikan, tapi lagi banyak bawang lagi sedap, cuma seimbangkanlah dengan isi ikan tu, kata orang..pandai-pandai agaklah )
Halia.( pun potong dadu, tapi saya ni nak buat kerja senang, saya bantai blend je halia dengan bawang besar tu, tapi jangan hancur ye )
Halba.( sangat penting dalam kebanyakan masakan Terengganu )
Garam.
Asam keping.
Sedikit gula.

Caranya: campurkan semua bahan di atas, masukkan dalam kuali, tambahkan sedikit air dan masaklah sehingga kering. Sedia untuk diisi ke dalam kulit karipap.

Kat Terengganu karipap inti ikan ni lebih diminati dari karipap inti-inti lain tu. Ni saya buat untuk sarapan pagi ni.

Alhamdulillah..ok ke mak? Boleh buat tak? Hi hi..try la..

23 comments:

  1. cantik, Alhamdulillah untung pandai buat karipap sendiri, isi ikan pulak, puaskan NA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bolela Fair, takat nak mkn sendiri, eh! Boleh je nk buat frozen, tapi..malasla plak, heh heh.
      Tryla buat Fair, tak susah pun, renyah sikit je..

      Delete
    2. Bolela Fair, takat nak mkn sendiri, eh! Boleh je nk buat frozen, tapi..malasla plak, heh heh.
      Tryla buat Fair, tak susah pun, renyah sikit je..

      Delete
  2. kat sana memang popular dengan karipap isi ikan ye. first time dengar. siqah pernah makan yang inti sardin dan kentang je. pandai dah kak azimah buat karipap sendiri :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Siqah, kat Teganu karipap inti ikan mmg lebih diminati, kat sana kan ikan fresh, makanan pun byk berasaskan ikan.

      Delete
    2. Ya Siqah, kat Teganu karipap inti ikan mmg lebih diminati, kat sana kan ikan fresh, makanan pun byk berasaskan ikan.

      Delete
  3. Nmpk mcm lain dri yg lain inti ikn..cek tk pernah buat lgi..nti nk buat jugalh...tq 4 the resep

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat jgn tak buat knor, alahh, takat karipap inti ikan ni kacang je bg org pandai masak mcm knor ni, hi hi

      Delete
    2. Buat jgn tak buat knor, alahh, takat karipap inti ikan ni kacang je bg org pandai masak mcm knor ni, hi hi

      Delete
  4. cantik kejadian karipap tu, saya tak pandai nak klim karipap tu, sebab tu tak pernha buat sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lhoh..kejadian, ha ha..kalo tak pandai klim, try klim kat tanah liat dulu, ha ha..alah..tekan guna sudu pun boleh hape.

      Delete
    2. Lhoh..kejadian, ha ha..kalo tak pandai klim, try klim kat tanah liat dulu, ha ha..alah..tekan guna sudu pun boleh hape.

      Delete
  5. Adoiii....sajalah tu kan, pi tayang karipap. Mentang mentang lah rajin.
    Tak pe, tak pe....satu hari nanti aku akan sahut cabaran ko mak. Jangankan inti ikan, inti udang pun mak sumbat haha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adoii la, saje je nk bagi ko semangat sket ha, ko rajin sikit je in shaa Allah jadi..yang bubur som som tu, dah jadi blum?

      Delete
    2. Adoii la, saje je nk bagi ko semangat sket ha, ko rajin sikit je in shaa Allah jadi..yang bubur som som tu, dah jadi blum?

      Delete
  6. tak pernah lagi rasa inti macam ni,nampak mcm sedap sbb guna ikan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala ciannyer tak penah rasa, apa kata Naliena wat srndiri, tu dah ada resepi, he he

      Delete
    2. Ala ciannyer tak penah rasa, apa kata Naliena wat srndiri, tu dah ada resepi, he he

      Delete
  7. dap nyer ni.
    tak penah jumpa kat melaka inti ikan.
    nanti singga tganu wajib la carik kan.
    hmmm tganu kelantan memang byk makanan sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Singgah jgn tak singgah, carik jgn tak carik, he he..sata ade, nasi dagang ada, mah sejepuk ada, soneh ade..

      Delete
    2. Singgah jgn tak singgah, carik jgn tak carik, he he..sata ade, nasi dagang ada, mah sejepuk ada, soneh ade..

      Delete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign