Asam Garam Kehidupan: Menangeh korang minum air sorai ni.

Nuffnang

Pages

23 Apr 2016

Menangeh korang minum air sorai ni.

First time merasa air serai, tapi bukan den yang buat, ni kira pangkat anak sedara belah mylaling, sesekali berjalan ke rumah eh, memacam dibagi makan, ngan mee hoon soto, ngan kerepek, ngan cream puff...sampai senak perut den, habih semua diet den, camanelah nak kuruih camni ha...aduyaiii mewahnya makan kita kat Malaysia ni, tapi kadang tu buang-buang je, bila dah tak habih, sedih tengok anak-anak Syria makan rumput....

Eh...

Takpelah, lupakan yang tu dulu.

Ni nak tunjuk camano rupo air sorai ni. Yang lain tu takyah tunjuk, korang imaginelah sendiri yea.

Bahan-bahan eh:
Serai 4,5 batang ketuk.
Daun pudina diramas sesikit je.
Asam boi.
Lemon potong nipis.
Longan tin.
Ais krim soda satu/dua botol.
Ais.

Campurkan semuanya, siap.

Sakit perut? Cuba dulu, sedapnya minum di kala cuaca panas camni.

Alhamdulillah..


29 comments:

  1. Mcm best jer...baru smlm terbyg2 nk buat ayaq serai ni...pernh gak tgok kat fb..ada khasiat..?cmpur asam boi

    ReplyDelete
  2. Mcm best jer...baru smlm terbyg2 nk buat ayaq serai ni...pernh gak tgok kat fb..ada khasiat..?cmpur asam boi

    ReplyDelete
  3. Khasiat idokle kome taunya, buat basah tekak jelah..dah campur ayaq gas, campur asam boi, pekebenda khasiatnya lagi, sesekali bolela kot

    ReplyDelete
  4. Khasiat idokle kome taunya, buat basah tekak jelah..dah campur ayaq gas, campur asam boi, pekebenda khasiatnya lagi, sesekali bolela kot

    ReplyDelete
  5. Layan je..sesekali tkpe..

    ReplyDelete
  6. Layan je..sesekali tkpe..

    ReplyDelete
  7. tengok gambar pun dah tahu memang sedap di minum time musim panas mcm nie ... tq for sharing resepi . boleh Nia try lepas nie . =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole aje Nia, sesekali tak salah, jgn selalu, nnt kena kencing maneh.
      Tq Nia, follow akk

      Delete
    2. Bole aje Nia, sesekali tak salah, jgn selalu, nnt kena kencing maneh.
      Tq Nia, follow akk

      Delete
  8. mula2 baca 45 batang serai,
    pengsan
    4, 5 batang je rupanya..
    boleh try ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak aiii, mau mabuk serai lak kang.
      Try jgn tk try YA

      Delete
  9. wangi serai campur manis masam asam boi n lemon sedap rasanya tu..bolehla dicuba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya bantai 3 gelas, sakit perut dibuatnya, mkn campur2, mcm2, tapi mmg sedap kak PI, tu yg smp 3 gelas ha ha

      Delete
  10. BElum pernah minum lgi air sorai
    Boleh lah cuba sesekali zimah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah knoor pun nak cuba, lawan plak ngn kek buah kukus, mesti mabeles habis.hi hi

      Delete
    2. Wah knoor pun nak cuba, lawan plak ngn kek buah kukus, mesti mabeles habis.hi hi

      Delete
  11. Bolehlah cuba sesekali. Macam untuk sejukkan badan juga ye :) Tq kak for sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya chika, sesekali boleh jr, aduihh, ngantuk lak aihh, tido jap ye..kang dh siap tlg kejut, akk nk segoleh.

      Delete
    2. Ya chika, sesekali boleh jr, aduihh, ngantuk lak aihh, tido jap ye..kang dh siap tlg kejut, akk nk segoleh.

      Delete
    3. Hihi. Alaaaa akak dah bangun pastinya ni, tapiiii air tak siap lagi 😁😁

      Delete
  12. Assalamualaikum Kak Nor..tak tau la rasa serai boleh lepas tak melalui anak tekak ni...InsyaAllah akan cuba juga...

    ReplyDelete
  13. Cuba, cuba.. tk rasa sgt pun serainya.
    Alhamdulillah ptg ni di sini hujan lebat sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, lupa lak jwb salam

      Delete
    2. Wsalam, lupa lak jwb salam

      Delete
  14. Pernah rasa masa open house rumah jiran....mmg sedap, tak rasa serai langsung....

    Kalau sekali baca mcm pelik resepi dia kan mak....tp cuba dulu baru tau

    ReplyDelete
  15. Tulah, mmg tkde rasa serai pun, tumpang glamer serai je tu.
    Memacam org sekarang cipta resepi, ermmm nntilah suatu hari aku pun nk buat satu resepi kasi viral punya, heh heh

    ReplyDelete
  16. Tulah, mmg tkde rasa serai pun, tumpang glamer serai je tu.
    Memacam org sekarang cipta resepi, ermmm nntilah suatu hari aku pun nk buat satu resepi kasi viral punya, heh heh

    ReplyDelete
  17. Pernah rasa masa open house rumah jiran....mmg sedap, tak rasa serai langsung....

    Kalau sekali baca mcm pelik resepi dia kan mak....tp cuba dulu baru tau

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign