Jadi tahun ni kita balik teganu mok sedara kita buat ketupat. Kita buat kuah kacang dengan rendang negeri semilan hok simple tu, jadilah.
Eh, tak habis ceritalah pasal ketupat yang kita beli tahun lepas tu okeh sambung.. Jadinya ketupat tu masa sampai kat tangan kita..rupanya 'tersengih'..dok faham eh? Gini..daun ketupat tu jadi jarang2 menampakkan isi ketupat, jadi tak cantiklah kan, dahla tersengih, keesokkannya dah basi..2 kali terkilan kita weih..
Jadi mok sedara kita kabo, dia bagi petua..ketupat tu bila dah siap rebus, rebusnya pun kena lama dalam 4 jam gitew..dah masak jangan terus diangkat, biarkan ketupat agak sejuk terendam dalam air rebusan, eh..nak rebus tu, taruklah daun pandan kasi wangi ketupat tu. Bila dah agak sejuk barulah kita ikat sesama dia dan sangkut kat batang buluh ke, kat ampai ke supaya betul2 kering, barulah ketupatnya tertutup rapat bak anak dara senyum tak nampak gigi, ketupatnya pun tahan tak basi sampai 4,5 hari..in shaa Allah..
Daun pandannya dah dikeluarkan. Kejap lagi dah agak sejuk barulah boleh di'hang'kan.
Saya buat ketupat palas je kak...ketupat tu tak reti nak anyam
ReplyDeleteSelamat hari raya kak,maaf zahir batin
Akk plak tak reti anyam ketupat palas, kikiki
Deleteowh! camtu ke... kita masak je terus keluarkan dari periuk dan toskan airnya.
ReplyDeleteTapi elok tak kejadiannya? Tak sengih?
DeleteSampai sekarang tak reti2 nak buat ketupat..
ReplyDeleteKita reti juga, tapi bila tiap kali nak buat, tiap kali kena refresh balik.
DeleteKt rumah selalu masak lemang je..
ReplyDeleteSelamat hari raya, maaf zahir & batin
Lemang kita beli jer, hihi
DeleteKat JDT ni wajib ada ketupat.
ReplyDeleteDah siap rebus tadi.
Kalau nak ketupat bersih dan cantik, tukar air rebusan beberapa kali.
Aah betul, kena tukar2 air rebusannya.
DeleteSelamat Hari Raya, ticer! Oh gitu petua rebus tupat. PH dok berahi tupat hok jenis ni. Suka hok masin tu, yang digoreng, bentuk tiga segi tu. Tahu dok?
ReplyDeleteHok tu tupat daun palas namanya, buat dari beras pulut, PH balik cuti ke?
ReplyDeleteassalamualaikum kak
ReplyDeleteSelamat hari raya aidilfitri maaf zahir batin..
Ye, sama petuanya yang arwah bonda saya ajarkan..
Petua orang lama memang menjadi kan.
DeleteJika ketupat beras tu abe kie selalu beli yg segera je. Cpt, murah n jimat masa n tenaga...
ReplyDeleteKalo jumpa yg elok saya pun senang beli jer.
DeleteOoo....tak boleh terus angkat rupanya 😁
ReplyDeleteAah kak.
DeleteMama prnah try tapi kurqng menjadi nx time Boleh try petua ni
ReplyDeleteLama dah tak menganyam ketupat .... main ketupat plastik je ko. Ohh esoklah kalau aku masak ketupat ni akan aku ikut petua ko.
ReplyDeleteHari tu rebus ketupat plstik Adabi keras pulak, tak lembut. Makan dahlah kurang selera, tambahlah tak selera jadinya
oh gitu tips nyer :)
ReplyDeleteaida rebus jer ketupat mini faiza.
tak pandai nganyam ketupat hu hu hu hu...