Asam Garam Kehidupan: Petua merebus ketupat.

Nuffnang

Pages

4 Jun 2019

Petua merebus ketupat.

Tahun lepas saya beli ketupat siap rebus, yang besar singgit sebiji, yang sedang 70 sen sebiji, jadi saya beli yang sedang dalam 15 biji, tinggal masak kuah kacang dengan rendang, jadilah untuk meraikan syawal yang sederhana, tapi memang sederhana sokmo nok kabo, takdoklah grand2 ger orang lain.

Jadi tahun ni kita balik teganu mok sedara kita buat ketupat. Kita buat kuah kacang dengan rendang negeri semilan hok simple tu, jadilah.
Eh, tak habis ceritalah pasal ketupat yang kita beli tahun lepas tu okeh sambung.. Jadinya ketupat tu masa sampai kat tangan kita..rupanya 'tersengih'..dok faham eh? Gini..daun ketupat tu jadi jarang2 menampakkan isi ketupat, jadi tak cantiklah kan, dahla tersengih, keesokkannya dah basi..2 kali terkilan kita weih..

Jadi mok sedara kita kabo, dia bagi petua..ketupat tu bila dah siap rebus, rebusnya pun kena lama dalam 4 jam gitew..dah masak jangan terus diangkat, biarkan ketupat agak sejuk terendam dalam air rebusan, eh..nak rebus tu, taruklah daun pandan kasi wangi ketupat tu. Bila dah agak sejuk barulah kita ikat sesama dia dan sangkut kat batang buluh ke, kat ampai ke supaya betul2 kering, barulah ketupatnya tertutup rapat bak anak dara senyum tak nampak gigi, ketupatnya pun tahan tak basi sampai 4,5 hari..in shaa Allah..
Daun pandannya dah dikeluarkan. Kejap lagi dah agak sejuk barulah boleh di'hang'kan.

21 comments:

  1. Saya buat ketupat palas je kak...ketupat tu tak reti nak anyam

    Selamat hari raya kak,maaf zahir batin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akk plak tak reti anyam ketupat palas, kikiki

      Delete
  2. owh! camtu ke... kita masak je terus keluarkan dari periuk dan toskan airnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi elok tak kejadiannya? Tak sengih?

      Delete
  3. Sampai sekarang tak reti2 nak buat ketupat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita reti juga, tapi bila tiap kali nak buat, tiap kali kena refresh balik.

      Delete
  4. Kt rumah selalu masak lemang je..

    Selamat hari raya, maaf zahir & batin

    ReplyDelete
  5. Kat JDT ni wajib ada ketupat.
    Dah siap rebus tadi.
    Kalau nak ketupat bersih dan cantik, tukar air rebusan beberapa kali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah betul, kena tukar2 air rebusannya.

      Delete
  6. Selamat Hari Raya, ticer! Oh gitu petua rebus tupat. PH dok berahi tupat hok jenis ni. Suka hok masin tu, yang digoreng, bentuk tiga segi tu. Tahu dok?

    ReplyDelete
  7. Hok tu tupat daun palas namanya, buat dari beras pulut, PH balik cuti ke?

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum kak
    Selamat hari raya aidilfitri maaf zahir batin..
    Ye, sama petuanya yang arwah bonda saya ajarkan..

    ReplyDelete
  9. Jika ketupat beras tu abe kie selalu beli yg segera je. Cpt, murah n jimat masa n tenaga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo jumpa yg elok saya pun senang beli jer.

      Delete
  10. Ooo....tak boleh terus angkat rupanya 😁

    ReplyDelete
  11. Mama prnah try tapi kurqng menjadi nx time Boleh try petua ni

    ReplyDelete
  12. Lama dah tak menganyam ketupat .... main ketupat plastik je ko. Ohh esoklah kalau aku masak ketupat ni akan aku ikut petua ko.
    Hari tu rebus ketupat plstik Adabi keras pulak, tak lembut. Makan dahlah kurang selera, tambahlah tak selera jadinya

    ReplyDelete
  13. oh gitu tips nyer :)

    aida rebus jer ketupat mini faiza.
    tak pandai nganyam ketupat hu hu hu hu...

    ReplyDelete

Baju Muslimah

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign