Asam Garam Kehidupan: Jom makan ikan sungai.

Nuffnang

Pages

24 Aug 2020

Jom makan ikan sungai.

Adik bawak dari Pahang beberapa jenis ikan sungai. Walaupun tak tau sangat nak gayakan camana cara masaknya, tapi kita terimalah dengan kata pepatah melayu.."kecik tapak tangan, nyiru saya tadahkan"..hehe..
Kalau di belah Pahang sana dorang suka masak tempoyak  atau satu lagi masak asam rong. Korang mesti tak pernah dengarkan asam rong ni, kecuali orang Pahanglah. Asam rong ni dibuat dari biji getah ye. What!!! Terkejut ek..iyooo..biji gotah boleh dimakan, tapi adalah caro2 tertentu nak memprosesnya. Nantilah kot den rajin lain kali den cito yo.

So..jom den konalkan beberapa jenis ikan sungai Pahang ye.
Ni sapo tak konal tu tak taulah den nak cakap apo..ikan tilapia ni adik bolo dalam sangkar. Masak tempoyak boleh, goreng belado boleh, bakar dalam daun pisang tarok tempoyak amo potai pun boleh..sodap belako.
Ni ikan lampam. Banyak tulang halus2 ikan ni, kena berhati2 nak makan tu. Goreng garing2 fuhhh..
Ni pulak ikan kawan namo eh. Jangan ditanyo kenapa namanya kawan..den tak tau sobab eh..mungkin dia ni jenis ikan yang peramah kot, haha..
Ni plak ikan lawang atau ikan juara. Ikan ni terer sangat berenang kot, asal lumba berenang je mesti dia jadi juara..haha..sajo yo den buat cerita. Ni pun digoreng garing2 je, cicah air asam..walla..
Haa..tu dia..penuh singki..rasa cam nak patah pinggang mengerjakan ikan2 ni. Ikan2 sungai ni banyak yang bersisik.  Tu yang jenuh sikit nak menyiangnya.
Alhamdulillah..rezeki ikan sungai, dah lama sangat tak makan ikan2 ni. 

12 comments:

  1. Rezeki jangan ditolak. Banyak dapat ikan.

    ReplyDelete
  2. Iyerr, rezeki jgn ditolak, bala jgn dicari😁

    ReplyDelete
  3. sedap sekali sekala makan ikan air tawar ni, kalau kat Perak, ikan baung paling popular masak lemak tempoyak, paduu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikan baung saya tak makan kak ana, saya makan ikan2 sungai yg biasa2 je cam lampam tu bolehla, tapi suami saya makan, hehe

      Delete
  4. ikan lampam ni suami saya bela dalam akuarium lah pulak, mesti dia tak sampai hati nak makan lampam nanti hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, dah bela dlm akuarium tak adalah nak makan, tak smp hati.

      Delete
  5. Replies
    1. Tak pandailah wak, goreng je senang,hehe

      Delete
  6. Buat ikan bakar cicah air asam. sedap tu kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak kena beli arang dulu, arang dah habis..tapi mmg bagus cadangan tu dik, tq

      Delete
  7. Ikan talapia bakar..sedap tu...ikan kawan & ikan juara baru pertama kali nmpk..

    ReplyDelete
  8. saya pun tak kenal ikan sunagi ni kak hahaha, talapia,patin tu kenal la tapi tak makan pun

    ReplyDelete

Baju Muslimah

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign