Asam Garam Kehidupan: Den sibuk, nak citer pasal sukaneka pun tak sompek.

Nuffnang

Pages

8 Aug 2018

Den sibuk, nak citer pasal sukaneka pun tak sompek.

Iyoo boto,  memang den sibok,  den keluar kul 6, den balik rumah dah dekat kul tigo,  sampai rumah den rehat jap,  pastu masuk baju dalam mesin,  walaupun mesin yang basuh kalo den tak masukkan takdo do baju2 kotor tu nak melompek masuk sendiri dalam mesin basuh tu.  Pastu konolah tido jap barang sejam duo,  penat weiiii,  bangun kul ompek siap2 masak untuk bekfes,  untuk makan lunch anak2 yang balik sekolah kang.  Sampai tak sompek nak up entri,  manjang tak sompek,  tapi arini den sompekkan juo,  kesian lak aiii kot ado yang rindu ket den ni ha.. Oishhhh... Siap ada follower baru tu ha,  hai awak... Aisya.. Selamat berkenalan lah yo, nanti jap2 lagi den follow sana plak yo..

Ni nak citer pasal sukaneka tadika den ritu ha,  19 julai.. Maaaak aiii,  dah lamo,  baru nak cito,  apo citer ni?  Anggaplah den memang sibuk sesangat yo, macam den koba an kat atas tu,   iyooo.. Ni pun dah ngantuk dah ha..

Jap yo.. Den nak nap kejap,  kang den sambung.. Skang ni kul 3.25 pm..

Sukaneka this time kita ada ada sukaneka permainan tradisional.  Puas jugalah den memorah kepala otak memikio camane nak melaksanakannya. Ngeh..
Iyooo.. Memontanglah den guru bosar,  habih dari tema,  acara,  perjalanan acara,  alat2 yang diperlukan dan segala makneka den yang kono pikirkan.  Atoiyaiii.. Sok2 den pencen time tu ticer2 muda ni korang pikirlah sendiri yo camano plak nak buek..
Malehla nak bebel panjang2. Kang baco caption bawah gambar tu jelah ek.
Dah katanya sukaneka tradisional,  so gegirlnya kenalah berselempang batik cam anak daro dulu2. Pikir ticernya kena berselungkop batik juga,  tapi masing2 tak bawa kainnya,  so takdolah chance nak meraso cam anak daro walaupun den dah nak jadi makcik daro,  kuikui.. 
Ha,  yang si boboynya kenalah ikat kepala dengan kain pelekat cam semutar tu,  tapi fikir besar plak kain batik sibapak tu,  jadi den korbankan kain pelekat lamo anak den,  potong2 buat ikat kepala cam Othman dalam wayang Pulang tu. 
Majlis perasmian.. Melastik belon.  Ha,  ada gaya pelastik handalan zaman kokocik dulu ni. 
Ni antara acara untuk 4y. .Bowling kelapa. Jenuh den menawar rege nak dapatkan kelapa murah,  dapatlah sebiji rm2. 40. Amacam?  Ada gaya pemain bowling handalan tak? 
Ha... Nostalgia gitew.. Acara 5y.. Main tarik pelepah kelapa. 
Acara 6y.. Terompah tempurung kelapa,  dapat free tempurungnya dari kedai Aceh kat bawah tadika tu,  yelah dah beli kelapa,  tempurung free jelah kan. 
Ni acara untuk gegirl,  permainan musang dengan ayam. Comeynya mak ayam ni,  hihi.. Oh ye,  lupa nak bagitau,  sukaneka kali ni,  ada tadika lain join sekali, sbb anak muridnya ada 10 orang je,  nak buat sendirian berhad tak berbaloi kan.  Kami ok je,  sekurang2nya ada cikgu tambahan untuk kontrol budak, kerja2 yang berkaitan pun buat sesama,  ringanlah sikit. 
Ni acara pembukaan,  sori.. Terkebawah gambarnya.. Ni acara senaman berirama,  diiringi lagu2 tradisional seperti lagu lodeh mak lodeh,  lagu sembah beradat noraniza idris. Meriah sangat. 
Acara untuk ibubapa pun ada.. Sambung getah sayur panjang2,  tengok.. Sape punya paling panjang. 
Bersama para pemenang.  Alahai gambar acara bapa terdeletelah plak,  malas dah nak letak semula. Acara bapa. .Lepas kaum ibu siapkan tali getah,  kaum bapa kena main skipping dengan tali getah tu,  pemenangnya ialah siapa paling banyak boleh buat lompatan skipping tu. 
Acara berkumpulan,  so hadiahnya juga berkumpulan. 
Sape kenal mc ni,  dia ni pelakun,  cuma takdelah terkenal pun,  pandai dia menghidupkan majlis.  Mr Alib namanya,  yang baju pepel kuning tulah cikgu tadika yang berkolaberasi dengan kami.  In shsa Allah ada rezeki boleh kita bekerjasama lagi. 

6 comments:

  1. mesti seronok tengok anak2 ni bersukan dengan permainan dolu2

    ReplyDelete
  2. Umang aiii...entry ni bestla..best sobab guno bahaso ibundo kito...den pun oghang Nogori..tapi tak kuek semangat nak menulih guno bahaso nogori..hahaha...keep it up

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umang aiii, den sebona eh org teganung, toklaki den org nogori dekrah rembau, dah lamo kawen dah biaso dgn loghat nogori

      Delete
  3. kreatip guru bosarnya....acara mcmni, MC kena best..

    ReplyDelete
  4. Bila ambil org glemor jadi mc, agak2nya mahal tak bayar? ๐Ÿ˜„

    Ibu bekerjaya, mmg gitu NA..

    ReplyDelete

Baju Muslimah

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign