Asam Garam Kehidupan: Cara Mudah untuk Bangun Malam

Nuffnang

Pages

23 Aug 2013

Cara Mudah untuk Bangun Malam

Akak yakin ramai yang mengetahui kelebihan bangun malam dan tahajjud, dan akak positif juga ramai yang tak mampu untuk berbuat demikian, walaupun sangat tahu kelebihan dan fadhilat ibadah tersebut.

Apa yang akak nak share di sini bukanlah kelebihan dan fadhilat tahajud itu tetapi InsyaAllah cara untuk 'membongkar' diri dari tilam empuk, InsyaAllah jika ada kesungguhan korang akan dibantu dan dipermudahkan..

Caranya:
1. Niat
2. Doa dan merintih dengan Tuhan contohnya, Ya Allah tolong berikan aku kekuatan untuk bangun bertemu denganMu malam ini.      
3. Set jam loceng, alarm telefon canggih pun dah macam- macam bunyi, tak kan tak membantukan? Oh ye, korang kena letak telefon atau jam tu jauh sikit, jangan letak di hujung kepala, jadi bila nak 'off'kan loceng tu korang kena bangun, so kat situ kita dah buang sikit dari rasa mengantuk tu, betul tak?.
4. Ini paling penting, bila dah dengar loceng tu, kena terus bangun dan berjalan, jangan duduk, sebab bila korang duduk syaitan sempat berperanan di situ, ha..tak bangunlah jawabnya.
5. Dah bangun kena mandi, barulah segar mata dan badan tu  untuk menunaikan tanggungjawab kita pada Allah,  InsyaAllah.

Sebenarnya inilah tips yang akak amalkan selama ini, dan rasanya ia sangat membantu, semoga apa yang akak share di sini boleh membantu korang juga. InsyaAllah moga ada manfaatnya.

No comments:

Post a Comment

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign