Asam Garam Kehidupan: Makanan penghuni Neraka

Nuffnang

Pages

24 Aug 2013

Makanan penghuni Neraka

Di dunia, beraneka jenis makanan dan minuman boleh dipilih mengikut selera kita. Namun bagi penghuni neraka tiada pilihan lagi melainkan makanan dan minuman yang kalau dimakan akan lebih terseksa. Apa dia makanan dan minuman penghuni neraka? Allah berfirman dalam surah Ibrahim ayat 16-17
" Dan Neraka di hadapan mereka, dan mereka diberi minum dengan air yang bernanah. Dihirupnya sedikit, dan hampir tidak dapat diteguknya, dan kematian datang kepadanya dari segala penjuru, tetapi dia tidak mati dan di belakangnya seksa yang keras."

Minuman penduduk Neraka adalah dari nanah yang busuk. Nanah busuk itu ialah nanah yang mengalir daripada badan mereka sehingga tubuh mereka tenggelam di dalamnya. Cairan itu dinamakan gassaq. Kata Rasulullah SAW:
" Andainya setimba saja air gassaq Neraka Jahannam itu ditumpahkan ke bumi ini, maka seisi dunia akan menderita bau busuk"

Apabila penduduk Neraka meminta makanan kerana lapar dan dahaga, mereka akan dihidangkan dengan minuman nanah yang busuk atau cairan logam yang panas dan diberi makan buah zaqqum yang berduri lagi panas. Makanan dan minuman itu bukannya mengenyangkan dan menghilangkan haus, malah semakin lapar dan dahaga serta menyeksakan.

Abu Dardak menceritakan, Rasulullah SAW bersabda: " Ditimpakan kepada penduduk Neraka rasa lapar yang seimbang pula dengan seksa yang mereka deritai, sehingga mereka menjerit dan meminta makan, lalu dihidangkan tanaman berduri yang tiada berzat bahkan tiada menghilangkan rasa lapar. Mereka menjerit lagi meminta makan, lalu dihidangkan makanan yang tersekat di kerongkongan. Mereka teringat bahawa tercekik oleh makanan semasa di dunia dapat dihanyutkan dengan minum dan mereka menjerit meminta air minum. Lalu diberikan kepada mereka air panas mendidih yang mangkuknya dihulurkan dengan pengait besi dan baru saja didekatkan wajah mereka telah terpanggang olehnya. Lalu bila minuman yang menggelegak itu masuk ke dalam perut, usus-usus pun telah putus-putus, lalu mereka berteriak: Tolong panggilkan penjaga Neraka Jahannam ini!
Para penjaga neraka pun datang dan mereka pun berkata, Sudilah anda memohon ke hadrat Ilahi, agar Dia meringankan seksa kami agak sehari.
Jawab para penjaga: Ya, silakan memohon, tapi permohonan orang-orang kafir akan sia-sia dan menyesatkan saja!
Penduduk Neraka berkata: Tolonglah panggilkan Malaikat Malik, ketua kamu.
Para penjaga pun memanggil Malaikat Malik dan setelah dia datang penduduk Neraka memohon: " Wahai Malik, mintalah kata putus dari Tuhan tentang nasib kami"
Lalu Malik menjawab: " Putusannya ialah bahawa kalian harus tetap menjadi penghuni Neraka ini"

Begitulah dahsyatnya keadaan di Neraka dengan apinya yang terlalu panas, ditambah pula dengan makanan dan minuman yang sudah cukup menjadi azab yang amat menyeksakan.

Sambil makan dan minum merintihlah dengan Allah; Wahai Tuhan, janganlah dengan sebab makan dan minum aku di dunia yang lazat ini, Engkau hukum aku dengan makanan dan minuman yang dahsyat di akhirat. Kasihanilah hambaMu yang lemah ini, wahai Tuhan Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Orang yang benar-benar yakin dengan perkhabaran ini, tidak aka lagi menjadi orang yang tamak dan bakhil. Ia tidak akan membiarkan jirannya lapar,  ia kekenyangan. Moga kita tergolong sebagai orang yang pemurah.               
                         

No comments:

Post a Comment

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign