Asam Garam Kehidupan: DI SEBALIK ASINNYA AIR LAUT.....

Nuffnang

Pages

10 Nov 2013

DI SEBALIK ASINNYA AIR LAUT.....

5/7 daripada bumi ini diliputi oleh air dengan rasanya yang asin. Setiap waktu berjuta-juta kotoran dari sungai dimuntahkan ke perut laut. Sekiranya air laut tidak masin, segala kotoran itu akan mengeluarlkan bau yang amat busuk, bukan saja menjejaskan kesihatan malah seluruh kehidupan di bumi turut terjejas.

Renungkanlah kebesaran Allah ini, dengan air asin itu Allah telah melindungi segala kehidupan di muka bumi ini.

     " Dan Ia ( Allah ) lah yang mencampurkan dua lautan, laut yang sangat tawar dan laut yang sangat asin. Dan Ia jadikan antara keduanya batas dan halangan yang tak dapat ditembus."
                                                           ( Al- Furqan : 53 )

Laut tawar yang dimaksudkan oleh ayat ini ialah sungai-sungai, telaga dan tasik yang kelihatan seperti laut.

Marilah kita fikirkan perlindungan yang Allah berikan pada kehidupan dan keselamatan manusia, moga dengan cara ini akan menambah keimanan pada Allah. Semoga manusia terhindar dari kekufuran yang merupakan kecacatan terbesar dalam peradaban manusia sejak berzaman. Bila kita terus memikirkan perlindungan dan kasih-sayang Allah kepada hambaNya termasuk segala tumbuhan, binatang seperti burung-burung dan ulat, bahkan setiap bulu yang tumbuh pada badan manusia merupakan perlindungan bagi keselamatan hidup manusia di muka bumi ini, moga kita selalu menjadi hambaNya yang bersyukur..
pertemuan dua air- tawar dan masin----bukti kekuasaan Allah bagi yang mahu mempelajarinya.


No comments:

Post a Comment

Baju Muslimah

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign