Asam Garam Kehidupan: Yaumul Hisab.

Nuffnang

Pages

30 Oct 2013

Yaumul Hisab.

Syafaat Nabi

Syafaat nabi Muhammad SAW di akhirat:

*   Meringankan penderitaan makhluk di padang mahsyar dengan mempercepatkan hisab.
*   Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.
*   Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman walau sebesar zarah dari neraka ( semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT ).

Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70000 orang. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70000 orang yang lain. Setelah berjaya dihisab, manusia mula berjalan menuju syurga. Siratul Mustaqim ialah jambatan ( titian ) yang terbentang di bawahnya neraka.  Lebar titian ini adalah seperti sehalai rambut dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.

Fudhail bin Iyadh berkata perjalan di sirat memakan masa 15000 tahun, 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada mahkluk yang melepasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan ada yang berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya kerana api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya. Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu.

Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang berjaya melepasinya,999 orang lagi akan terjatuh ke dalam jurang neraka.

Rujukan: Kitab Aqidatun Najin- karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al Tathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.

No comments:

Post a Comment

Baju Muslimah

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign