*1kg ikan sardin/kembung diambil isinya.
*1/2 kelapa parut muda.
* 10 biji bawang merah dan 1" inci halia ditumbuk atau diblend kering.
*4 sudu besar cili kisar.
*1 sudu besar kerisik.
* 2 sudu besar rempah kari ikan.
*Garam dan gula secukup rasa.
Gaul semua sekali. Lepas tu dileperkan, kalau nak lagi pedas boleh campur dengan cili akar, potong halus2. Saya tak berapa makan pedas, sebab tu guna cili akar.
Boleh juga bungkus dalam daun pisang dan dibako camni. Patutnya bungkus bentuk cam bungkus nasi lemak tu, tapi tak pandaila pulak, lagi pun takde batang buluh nak buat penyepit untuk bako tu. So kita buat bentuk lepat camnilah, boleh bako guna panggang lejen ni. Bako camni rasanya jadi macam satar ye.
Nilah dia sarak ikan. Boleh dimakan begitu saja,nak makan dengan nasi pun boleh. Tapi kami kat Teganung makan macam tu je buat sarapan ataupun minum petang. Takyah cicah apa2 lah ye sebab memang takde pencicah ye.
Selamat mencuba.
Menarik. Orang Terengganu memang suka pelbagaikan kegunaan ikan.
ReplyDeleteHaha, betul3x
Deleteteringat dekat satar, sedapnya..rindunya dekat terengganu!
ReplyDeleteJom roung2 teganung syaz, cuti deepavali ni
DeleteDulu masa duk tengganu, merasa juga bendalah ni
ReplyDeleteOh wak penah dok teganung ye, pandaila makan singgah cicah budu kan, hihi
Deletemula-mula tengok tadi ingat kan biskut hehe :) macam sata juga ye rasanya :)
ReplyDeleteHaha, adoii..ada rupa biskut ye.
DeleteAah ada rasa satar bila dibakar.
sedapnya..dah secukup rasa, kari ada, kerisik ada, tapi kalau cicah sos keropok lekor pun best rasanya..
ReplyDeleteHihi, mana ada cicah2 nohas, tapi apa salahnya nak try.
Delete1st time tengok nih,nampak sedap tu
ReplyDeleteSedap mamayan, cer try buat..kot2 kena dengan selera.
Deletesedapni ...resepi dh ada bolehlah cuba
ReplyDeleteBoleh2 kak PI, cubalah.
Deletewahh makanan terengganu ya ni?
ReplyDeleteYe cikSun, makanan org teganunglah tu.😁
Deletewak pestaim dgr sarak ikan., biasa kopok lekor je wak tahu., hehehe
ReplyDeleteBanyak lagi wak makanan teganung, kadang saya pun bila balik teganung baru jupe semula, dah lama tinggal boleh lupa juga.
DeleteNampak macam sedap je...tp malasnya nak buat. Rasa nak makan je..
ReplyDeleteTakdo dayo nak nolongla kalo maleh tu, haha..inipun masa agak rajin tu yg jadi.
DeleteFirst time dengar sarak ikan ni. Nampak sedap tu kak
ReplyDeleteKalau pernah makan satar, lebih kurang tulah rasanya, cuma ni dikukus.
DeleteNA, awak punya tajuk tu Sarak @ Satar?
ReplyDeleteOwhhh Sarak ni resepi yang sama,dengan Satar ikan ya
Sarak la UA.satar tu kena bako dlm daun pisang.
ReplyDelete