Takleh jadi ni, pembaziran itu satu kerugian,hihi..
So sebagai mak yang pakar mengolah resepi..ecehh..maka terciptalah menu yang tak bernama ni,bolehla namakan ayam kepsi campak2 kan.
-So menunya, ayam tu kita potong kasi kecik2 supaya mudah resap rencah.
- Tumbuk bawang putih, sikit je halia dan cili api jangan hancur sangat ye.
-Tumiskan bahan tumbuk, dah garing masukkan kicap manis dan sos tomato, masukkan air supaya tak kering sangat.
-Masukkan ayam dan bawang holland.
-Biarkan agak kering. Masukkan sikit garam,perahkan sebiji limau kasturi..wallah..terangkat.
-siap untuk disantap.
Selain dimasak camtu, 2, 3 ketul yang lain dibuat rencah nasi goreng. Maka selesailah masalah lebihan ayam kepsi.
Sedap juga ni. Kalau saya dapat bahagian isi tu selalu carik carikkan masuk dalam nasi goreng. Pun sedap!
ReplyDeleteAah fizah, ada juga taruk dlm nasi goreng. Potong kecik2, makan pulak. Kalau berketul besar tu semua tak pandang
DeleteBagus gunakan dengan cara lain.
ReplyDeleteKenalah fikir nak habiskan supaya tak terbuang NA
DeleteMasak campak-campak selalu sedap
ReplyDeleteBetul tu Sal, teknik campak2 ni selalunya berhasil, hihi
DeleteWak pun tak suka kalau dapat bahagian tu.
ReplyDeleteSelalunya mintak bahagian kepak atau paha.
betul, kalau part dada tu memang selalu berlebih hahaha
ReplyDeletePANDAI MENGOLAHNYA SEDAP HASILNYA XLAH MEMBAZIR
ReplyDeleteSedap tu bila dah diolah.Akak pula pernah buat masa sehari sebelum raya dulu,dada ayam kfc tu akak carik2 masukkan dalam serunding kelapa.Asalkan tak membazir semua boleh buat kan.
ReplyDeletesedap ni, ala-ala masak kicap jg..
ReplyDeletenanti cuba buat nasi goreng ayam kfc kak... mesti laku keras punya
ReplyDeletesedap juga buat mcm ni kak azimah..menarik!
ReplyDeleteSy suka masukkan dalam nasi goreng.. Potong kecil-kecil nanti habis jugalah anak-anak makan :)
ReplyDeletebawang adalah rempah masak yang mesti digunakan , rasanya kurang sedap bila tanpa bawang
ReplyDeleteSedapnya makan lebihan ayam kepci. Aromanya tu lain dari yang lain!
ReplyDelete