Asam Garam Kehidupan: Inovasi si tudung saji.

Nuffnang

Pages

29 Nov 2020

Inovasi si tudung saji.

Masa kecik2 dulu, dalam gobok lauk camnilah mak simpan lebihan lauk. Bila kawen balik rumah mak mentua, pun ada gobok camni, cuma dah tak dipakai, lama2 letak luar rumah, kena hujan panas, lama2 pecah camtu aje.
Orang tua dulu2 ramai yang pandai menganyam daun mengkuang buat tudung saji camni. Rumah mak mentua ada lagi tudung saji ni.
Dari tudung saji mengkuang, maju sikit lagi ada pulak tudung saji plastik camni, berwarna-warni, bermacam saiz. Saya pun masih pakai tudung saji camni.
Terbaru, tudung saji bertingkek. Ekceli mak mentua selalu buat, kalau lauk tak habis dia letak pinggan lauk tutup dengan tutup periuk besi. Tutup periuk besi banyak kat umah dia. Atas tutup periuk tu, dia letak pinggan lauk lain dia tutup lagi lagi dengan tutup periuk besi. Den raso Sokano ke hape jenamo tudung saji inovasi bertingkek ni..dio dapat idea dari mak mentuo den tu, haha..
Aniway, inovasi terbaru ni memang bagus, menjimatkan ruang atas meja. Sape teringin nak beli bolehla cari kat shopee ke, wow shop ke..

Begitulah..dunia semakin berkembang teknologinya. Jangan sampai kita hanyut sudahlah..

25 comments:

  1. Inovasi tudung saji yang semakin baik. Letak makanan tingkat-tingkat. Yang penting makanan tak dihinggap sang lalat.

    Salam perkenalan dari Eza. https://paejahbebels.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Oh yang terbaru itu belum pernah guna lagi.

    ReplyDelete
  3. Semakin lama semakin canggih. Yang pertama almari jaring hijau tu dulu rumah PC kat kg ada. Hancur sebab di makan anai-anai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sayang kan, sbb itulah yg antik, susah dah nak cari

      Delete
  4. Eh macam best la, alamak tergoda sudah

    ReplyDelete
  5. tak berani saya nak pakai stackable food cover tu. dah terbayang dalam tu penuh mainan

    ReplyDelete
  6. nostalgia gobok lauk...lawa Sakano, futuristik..

    ReplyDelete
  7. Ada member jual ni kak... Tak beli pun, tak minat haha... Tapi memanf jimat space sebab bertingket-tingket gitu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pasaipa hang tak minat chek, 😁😁

      Delete
  8. Suka juga tengok tudung saji tingkat2 ni tapi rasa lebih mudah lagi guna tudung saji biasa tu je.senang nk kemas senang nak simpan mknan.

    ReplyDelete
  9. kite simpan lauk dalam mikrowave je hehe

    ReplyDelete
  10. lawakan tudung saji moden ni? kalau kakmim x suka sgt tutup mknn dgn tudung saji... suka letak dlm tupperware terus so elok tertutup... tp kalau x menyempat tu mmg capai tdg saji je lah nk ttp mknn... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah tu, saya tengah berkira2 nak beli juga ni,hihi, tupperware tak cukup nak letak lauk wahaha, mcam banyak sangat lauk, saya rasa senang sbb boleh jimat ruang meja, anak2 ada, dorg study merata2,kat meja makan pun boleh jadi meja study.

      Delete
  11. Merasa semua tudung sajai tu kecuali yang berttingkat2, belum berkenan nak guna.

    ReplyDelete
  12. Samala saya pun, tapi saya teringin juga nak cuba yang bertingkat tu.

    ReplyDelete
  13. Cambest Sokano tu boleh nampak lauk dalam tu. Takdelah ingat banyak lagi padahal sebenarnya dah habis

    ReplyDelete
  14. Tak beli lagi yang terbaru, teringin juga

    ReplyDelete
  15. sangat menarik yang terkini tapi tak berani nak membeli risau pulak nak stack tinggi tinggi. lagi satu kalau boleh selesaikan masalah semut, okaylah.

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign